Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2012.
02:41
Vestionline A

Pripitim vozačima "dozvola dobrog ponašanja"

U Novom Južnom Velsu razmišljaju o novoj vrsti vozačke dozvole koju bi dobijali vozači kažnjeni zbog vožnje pod manjim ili srednjem uticajem alkohola. Radi se o "dozvoli dobrog ponašanja" koja podrazumeva da će takav vozač biti ozbiljno kažnjen ako ponovi prekršaj.

Kontrola saobraćaja u Sidneju
 


U izveštaju objavljenom ove nedelje, Veće Novog Južnog Velsa za praćenje kazni preporučilo je uvođenje ovakvih vozačkih dozvola. Ovo treba da bude odgovor na postojeću praksu koja vozačima daje mogućnost da koriste takozvani Odeljak deset u propisima ukoliko budu uhvaćeni u pripitom stanju.

Prema tom propisu, naime, vozaču se ne oduzima dozvola, kazna mu se ne upisuje u rekord niti gubi poene s dozvole, čak ako je uhvaćen da vozi iznad propisanog limita alkohola u krvi. Najčešće, ovaj propis primenjuje se na vozače sa niskim promilom alkohola, ali kojima je dozvola potrebna za rad. Takođe je dobijaju vozači pri prvom prekršaju te vrste i oni koji imaju besprekoran vozački dosije..

Ozbiljne posledice niske alkoholisanosti
 

Podaci Biroa za statistiku i istraživanje kriminala za vreme između 2004. i 2008. godine pokazuju da je "odeljak deset" u lokalnim sudovima korišćen u 41 odsto slučajeva nižeg postotka alkohola u krvi i 19 odsto slučajeva osrednjeg prisustva alkohola. Godine 2010. skoro 35 odsto slučajeva niskog procenta koristilo se ovim propisom.
 

Međutim, u svom finalnom izveštaju Vladi NSW o ovom pitanju, Veće za praćenje kazni navodi da su "prekršaji zbog vožnje u alkoholisanom stanju, a posebno i pri niskom procentu alkohola, ozbiljni u odnosu na posledice po bezbednost na putevima i da ih postojeći propisi ne tretiraju na ispravan način".


Danas, jedino presuda za vožnju pod alkoholom znači i automatsku zabranu vožnje.
Vozačka dozvola koja bi pratila ponašanje vozača omogućila bi sudijama za prekršaje da ga osude, a da mu se diskvalifikacija i oduzimanje dozvole ne primenjuje odmah, nego odloži za šest meseci za vožnju sa nižim procentom alkohola odnosno za godinu dana za prekršaj zbog osrednjeg prisustva alkohola. Tek ako bi za to vreme bio ponovo uhvaćen za volanom "pri piću", vozač bi onda izgubio dozvolu u dvostruko dužem vremenu od perioda prethodne uslovne kazne. To znači, za manje alkohola 12 meseci, a za srednju količinu 24 meseca bez dozvole.
 

Državni pravobranilac Greg Smit kaže da bi ovakve dozvole koje bi pratile ponašanje vozača bile pogodne za slučajeve kada je suviše blaga kazna ako se vozačev prekršaj i kazna ne zabeleži, a suviše oštra kada bi bio kažnjen oduzimanjem dozvole.
 

Alko-test u sopstvenom autu?


Među novim predlozima je i sugestija da se u određenim slučajevima uvede posebna kontrola vozača dok mu traje uslovni period. Po njemu, vozači kažnjeni za "ozbiljne prekršaje u kojima je bio prisutan i faktor alkohola", mogli bi da nastave da voze i dok su na "uslovnoj dozvoli", ako prihvate da im se, o njihovom trošku, u vozilo ugradi uređaj za elektronsko testiranja daha. Vozač bi morao da "duva" svaki put pre nego što bi mogao da pokrene vozilo. Vlada o ovome još ne razmišlja.

 

- Ovaj predlog je u suštini usmeren na one vozače pod uticajem alkohola koji danas izađu iz sudnice bez presude i sa dozvolom u džepu. Ovaj izveštaj predlaže da im se izrekne uslovna opomena i taj predlog će vlada pažljivo razmotriti.
 

Da li bi novi propisi značili da bi postojala mogućnost da čak i vozači koji ne zaslužuju ipak mogli da sačuvaju dozvolu? O tome, gospodin Smit kaže:
 

"Vozač sa osrednjom količinom alkohola koji zaslužuje da pri prvom prekršaju dobije čak zatvorsku kaznu od devet meseci, teško bi se kvalifikovao za dobijanje dozvole dobrog ponašanja."


Po njegovim rečima, Transport NSW i policija mogu da pomognu u oceni predloga. (smh.com.au)

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online