Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.03.2012.
10:10
Beta A

Jednostranačka vlada opet u Slovačkoj; prvi put posle Plišane revolucije

Na vanrednim parlamentarnim izborima, Slovaci su masovno glasali za opoziciju, socijaldemokrate bivšeg premijera Roberta Fica i njegovu stranku SMER sa 44,8 odsto, tako da će imati u parlamentu neočekivano komotnu većinu da sama formira vladu.

Iako je posle burnog slavlja u sedištu stranke Fico najavio da će ipak razgovarati sa strankama desnice i pokušati da sastavi koalicionu vladu, analitičari su uvereni da će Slovačkom prvi put od 1989. godine i Plišane revolucije vladati jedna stranka.

Slovaci masovno glasali za socijaldemokrate bivšeg premijera Roberta Fica i njegovu stranku SMER. Ova stranka će sa osvojenih 44,8 odsto glasova moći da sama formira vladu
 

Nakon zatvaranja birališta Fico je najavio da će njegova vlada ako za nju dobije mandat, biti proevropska i solidarna sa Evropskom unijom i u vremenima krize, jer zemlja osetno više od Unije dobija nego što daje.

Prema delimičnim rezultatima nakon prebrojavanja glasova sa 97 odsto birališta Slovaci su ipak izašli da i svojim glasom izraze protest protiv korupcionaške sprege tajkuna i političara kao što su to nedeljama pred izbore činili u protestima na ulicama slovačkih gradova.

Od preko 4,3 miliona registrovanih birača u subotu je na birališta izašlo njih 58,9 odsto, saopštio je Ured za statistiku.

Od ukupno 150 poslaničkih mesta u jednodomnom parlamentu svoje poslanike imaće ukupno šest partija. Osim SMER-a još i Hrišćanski demokratski pokret koji je osvojio 8,77 odsto glasova, nova stranka desnice Obični ljudi- nezavisne ličnosti sa 8,48 odsto kao i umereni predstavnici slovačkih Mađara stranka Most-Hid sa 6,89 odsto glasova.

"Važno je da sazovemo okrugli sto parlamentarnih stranaka. Treba da razgovaramo o evropskim izazovima. Ne želimo da stavljamo u program vlade ustavne zakone bez konsultacija sa opozicijom. Želimo da im ponudimo našu predstavu programa vlade, ako neka stranka bude imala vole da sarađuje, mi smo spremni", kazao je Fico o eventualnoj koaliciji sa nekom od stranaka centra i desnice.

Dosijei tajne policije na internetu sa audio snimcima o susretima političara i tajkuna - pre svega dosije "Gorila" zbog čega su demonstranti nekoliko puta u Bratislavi gađali jajima i petardama zgradu vlade, parlament i predsedničku palatu, drastično su smanjili volju Slovaka da glasaju za dve stranke desnice čiji političari se u tim dosijeima najviše pominju.

Stranka bivšeg slovačkog premijera i sadašnjeg šefa diplomatije Mikulaša Dzurinde Slovačka demokratska i hrišćanska unija doživela je debakl sa najgorim rezultatom do sada - svega 5,84 odsto glasova.

Jedva su u parlament sa 5,61 odsto glasova ušli i liberali iz Slobode i Solidarnosti, partner u dosadašnjoj vladi premijerke Ivete Radičove.

Proevropska a socijalna vlada

Liberale su slovački birači kaznili i za to što su u oktobru oborili vladu kada su odbili da se Slovačka solidarno uključi u pomoć Grčkoj i zaduženim zemljama evrozone.

"Sastaviću stabilnu proevropsku vladu sa zadatkom da konsoliduje javne
finansije ali ne preko grbače siromašnih i srednje klase. Mi sada možemo u potpunosti da realizujemo naš program socijalne države i konsolidacije javnih finansija ali ne na uštrb ljudi sa srednjim i niskim prihodima. Biće to evropski orijentisani program. Evropska unija sigurno može da se pouzda u SMER, jer uviđamo da slovačka živi i želi da živi u Evropi, želi očuvanje evrozone i mir na ovim prostorima", najavljuje Fico.
 

Definitivne rezultate Centralna izborna komisija saopštiće popodne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online