Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.02.2012.
13:50
Srna A

SAD traži dobrovoljce za let na Mars

U SAD se skupljaju dobroboljci za eksperiment leta na Mars "HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation), koji će biti sproveden od početka 2013. godine i trajaće 120 dana.

Mars - Crvena planeta
 

Maketa broda za šest učesnika biće montirana na Velikom ostrvu na Havajima. Ovakav poduhvat podseća na ruski "Mars-500" - izolaciju 6 dobrovoljaca u toku 520 dana u moskovskom Institutu za medicinsko-biološke probleme (IMBP) RAN. Eksperiment je završen prošle jeseni i ovih dana su u "Roskosmosu" izjavili da ga treba ponoviti, sad već u bestežinskom stanju u MKS-u.

Dok je ruski eksperiment bio višeplanski i u njemu su se proučavali svi momenti povezani sa promenom psihološkog i fiziološkog stanja čoveka u izolaciji, Amerikance zanimaju samo problemi ishrane. Obično kosmonauti sa sobom nose već pripremljenu hranu, koju treba podgrejati ili rastvoriti u vodi. Na Zemlji se čini da je ona ukusna, ali u svemirskom brodu brzo dosadi.

U kosmosu se smanjuje oštrina čula mirisa, gubi se ukus i apetit, što dovodi do ubrzanog gubitka koštano-mišićne mase, koja se ionako smanjuje u bestežinskom stanju. Rezultat je smanjenje fizičkih mogućnosti posade i nepotpuno obavljanje misije.

Na Havajima će se ispitanici hraniti kako gotovom hranom, tako i onim što sami ispeku ili skuvaju u uslovima stroge štednje resursa, koristeći maštu. Predstoji im da odrede najprihvatljivije porcije za oba obroka i u kom pravcu će se ona menjati u toku 120 dana.

Pitanje čime hraniti kosmonaute toliko je važno da se još u SSSR njime bavio niz instituta. U svim eksperimentima sa boravkom ljudi u izolaciji posebna pažnja se posvećuje hrani. Ipak, i na "Marsu-500" je moglo biti iznenađenja, kaže šef odeljenja IMBP Jurij Bubajev.

Naišli smo na problem kad smo imali jednog učesnika iz Kine, i bile su mu potrebne vrlo specifične namirnice. On se za 500 dana nije navikao na evropsku kuhinju. Na "Marsu-500" kombinovane su gotove namirnice. Naučnik smatra da za 120 dana "zatočeništva" u havajskoj maketi broda u potpunosti može doći do nekih zaključaka.

To je minimalni rok za sticanje opšte predstave. Iako je ruski eksperiment "Mars-500" bio duži i u ovom smislu očigledniji, problemi su nastali kasnije, kad su članovima posade dosadile namirnice koje su im se na početku sviđale.

Ima i onih koje će zainteresovati skroman honorar od pet hiljada dolara plus putni troškovi. (Poređenja radi, učesnici "Marsa-500" dobili su po 100 hiljada dolara). A zahtevi su: visoko obrazovanje, dobro poznavanje engleskog jezika....

Kandidati će se birati u dva kruga. Leti ne seminaru u Kornelskom univerzitetu SAD (on je i organizator poduhvata) i krajem godine na praktičnim časovima. Rok za podnošenje molbi ističe 29. februara 2012. godine - navodi "Glas Rusije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 14:04
neki su tamo već bili!
Četvrtak 16.02.2012. 14:27
Gubeci misicnu i kostanu masu na kraju eksperimenta ostacete bez penisa i jednog dela mozga ! Ali mnogi vole pare a imaju averziju prema polnom organu . O POLNIM UKUSIMA I PARAMA NE TREBA RASPRAVLJATI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online