Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.02.2012.
19:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Grčka crkva podržala protestante protiv vlade

Arhiepiskop atinski Jeronim, poglavar Pravoslavne crkve Grčke, ocenio je da su najnovije restriktivne mere grčke vlade, iako su preduslov za novu finansijsku pomoć iz EU, „smrtonosni lek“, prenosi VIA ( Verska informativna agencija).

Grci opet tuku policiju, al' sa blagoslovom

Grčkoj je potrebna hitna pomoć od oko 130 milijardi evra. Do sada je ova zemlja već dobila pomoć od 110 milijardi evra.

Arhiepiskop u pismu premijeru Lukasu Papademusu, kao i u javnim izjavama, ukazao je da "raste broj samoubistava, beskućnika i nezaposlenih".

"Strpljenje Grka je na kraju, strah nadvladava bes, opasnost od socijalne eksplozije se više ne može ignorisati. Čini se da je jasno da se drama naše zemlje ovim ne privodi kraju, ona će dobiti nove, nekontrolisane razmere. Rizikuje se standard i sloboda, demokratija i nacionalno dostojanstvo", poručio je grčki verski poglavar.

Od Grčke se, dodao je on, "traže još oštrije mere štednje, bolnije i nekorektnije, doza leka koja može biti smrtonosna". "To neće rešiti grčki problem, to će samo odložiti predvidivu smrt naše privrede", upozorio je grčki arhiepiskop.

Novim merama predviđeno je otpuštanje na hiljade državnih činovnika. Znatno se smanjuju penzije, redukuje se i minimalna plata na 590 evra mesečno da bi se izbegao bankrot države.

Mada je to preduslov za dobijanje novog zajma, kako grčka država ne bi bankrotirala već u martu, ipak su, pod sloganom "Došlo je vreme da progovori narod", danas započele štrajk dve vodeće sindikalne federacije, ADEDY i GSEE koje okupljaju oko dva miliona članova.

Nezadovoljni radnici i službenici okupili su se ispred zgrade parlamenta u Atini, i poručuju vladi i Evropskoj uniji: "Ne, otkazi, ne smanjenje plata, ne smenjenje penzija. Otpor". Štrajk, koji bi trebalo da traje 48 sati već je izazvao poremećaj u javnom prevozu, zdravstvu, školstvu.

Sindikati su za nedelju 12. februar najavili i održavanje velikog protestnog skupa u Atini istovremeno sa zasedanjem parlamenta koji treba da izglasa mere štednje koje je predložila delegacija "trojke" - MMf, Evropska unija i Evropska centralna banka.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 19:58
redukuje se i minimalna plata na 590 evra mesečno Da vidite kolika je nasa minimalna plata ,vi bi se Grci bacili u Egejsko more odmah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online