Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 06.02.2012.
11:06
Blic A

Ruski naučnici izgubljeni na Antarktiku, sonar šalje jezive zvuke

Ruski naučnici već izvesno vreme na Antarktiku istražuju jezero Vostok, koje je 20 miliona godina bilo pod ledom - bez kontakta sa zemaljskim oblicima života i zagađenjem ljudskog porekla, u uslovima sličnim onima koji vladaju u podzemnim jezerima na Saturnovim i Jupiterovim mesecima, a tečnim se održava zahvaljujući geotermalnoj toploti.

Laboratorija i kamp ruskih naučnika ušuškani u visokom snegu

Sada su, međutim, bez kontakta sa spoljnim svetom ostali i sami naučnici, a njihov radio emituje samo sablasne zvuke nalik onima iz američkog horor filma "Stvar". U uslovima koji spadaju u najsurovije na našoj planeti, ne temperaturi od oko -66 stepeni Celzijusa, istraživačka ekipa je nastojala da se bušilicama probije do jezera i izvadi uzorke za ispitivanja pre nego što se kratko polarno leto završi i temperature padnu i do -90, što se očekuje već od utorka.

Sve je išlo po planu do pre pet dana, kada je radio istraživača ućutao, i od tada nemaju kontakta sa spoljnim svetom. Javnost se zabrinula, ali njihove kolege, polarni istraživači, su optimisti.

Prema rečima Robin Bel, sa Univerziteta Kolumbija, koja je prošle godine i sama u sličnim uslovima posetila ovaj region, njene kolega verovatno samo pokušavaju da obave što više posla dok im vreme još ide na ruku i nemaju kad da se bave problemima sa komunikacijom.

Jezero Vostok je jedno od najvećih slatkovodnih jezera na planeti, po veličini uporedivo sa kandskim jezerom Ontario, a njegovo postojanje, koje se naslućivalo još u 19. veku, potvrđeno je tek devedesetih godina, uz pomoć sonara i satelitskih snimaka.

Otada tamo postoji mala istraživačka stanica i kontinuirano se radi na tome da se dopre do ovog jedinog superčistog vodenog sistema velikih razmera na planeti, uz veliku verovatniću da u njegovim drevnim vodama budu otkriveni i neki dosad potopuno nepoznati oblici života.

Ponedeljak 06.02.2012. 11:26
Daj Boze da prezive.
Ponedeljak 06.02.2012. 20:18
Pa sve i da se pojave zivi i zdravi, sa nevjerovatnim otkricima i novostima, opet ih nece smjeti objaviti!!! Koliko se stvar do danas objavilo u javnost o dugogorisnjim istrazivanjima na Antarktisu??? Gotovo nista znacajno!!! Zato bi trabalo ipak postaviti pitanje: Sta je to sto te eksperte vuce upravo u jedan od takoreci najopasnijih kontinenata ove zemaljske kugle? Mnostvo njih se nikada nije vratilo sa svojih ekpedicija, niti im se zna za trag, niti za grob... Sta je onda na tom kontinentu toliko interesantno, i toliko privlacno za sve te naucnike? Svijeg i nepregledne ledene povrsine? SMESNO!!! Zar nije malo cudno???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online