Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 26.01.2012.
16:37
Vestionline A

Rasmusen: NATO je neutralan na KiM

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas u Briselu da se Kfor na Kosovu delotvorno izborio s iznenadnim zaoštravanjem zategnutosti.

Rasmusen je u izlaganju na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za akreditovane novinare naglasio da NATO "delujući statusno neutralno i nepristrasno", doprinosi političkom rešenju za Kosovo.

U godišnjem izveštaju o delovanju NATO, Rasmusen piše da je NATO "politički nastavio da podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, što je jedini način da se izađe iz krize".

Nepristrani i neutralni: Anders Fog Rasmusen

"Dve strane moraju naći trajno rešenje za više važnih pitanja i doprineti dvojakom procesu pomirenja i normalizacije u regionu", naglašeno je u izveštaju.

Čelnik Atlantskog saveza je u izlaganju na novogodišnjem prijemu naveo da su trupe NATO "očuvale bezbednost i zaštitu za sve ljude na Kosovu, i to pažljivo, odlučno i nepristrasno".

Na pitanje o tome da li je Atlantski savez na neki način uključen u konsultacije SAD i nekih članica EU s predsednikom Srbije Borisom Tadićem o njegovom planu u četiri tačke za Kosovo, Rasmusen je istakao da misija Kfora pomaže učvršćenje mira i političko rešenje za Kosovo.

Dodao je da je u potpunosti saglasan s izjavom predsednika Vojnog komiteta NATO, generala Knuda Bartelsa, o tome da "NATO nastoji da stvori prostor za političko rešenje na severu Kosova". General Bartels je posle zasedanja Vojnog komiteta i najviših vojnih zapovednika NATO rekao da se takvo političko rešenje mora naći uz
ulogu same Srbije i vlasti u Prištini.

Rasmusen je naglasio da je uveren da NATO, delujući statusno neutralno i nepristrasno, "može doprineti stvaranju prostora za trajno, održivo političko rešenje" na Kosovu.

U godišnjem izveštaju Rasmusena je navedeno da se jula 2011. godine naglo pogoršala bezbednosna situacija na Kosovu što je atlantske partnere primoralo da se "prilagode stanju na terenu". NATO je, kako je rečeno, upotrebio operativnu rezervu svojih snaga i 600 vojnika je upućeno na sever Kosova da "ojačaju snagu odvraćanja Kfora".

"I dok su se zategnutosti i sukobi na severu Kosova zaoštravali, Kfor je umešno, odlučno i nepristrasno delovao s ciljem da zaštiti stanovništvo, uspostavi stabilnost, slobodu kretanja i bezbednost", piše u izveštaju.

"U međuvremenu je NATO u političkoj ravni nastavio da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, što je jedini način da se izađe iz krize. Dve strane moraju naći trajno rešenje za više važnih pitanja i doprineti dvojakom procesu pomirenja i normalizacije u regionu", naveo je Rasmusen u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 17:04
... bla .. bla ..bla vreme vam istice lagano , a nama se ne zuri , kad tad cete vi pakovati kofere , pa ce se nepravda ispraviti ...
Četvrtak 26.01.2012. 17:20
Rasplaka nas covek...pa nas Nato voli...eh sta ti je ljubav...ko te ubija taj te voli.. MORE MARS IZ SRBIJE!
Četvrtak 26.01.2012. 17:34
Nije sija nego vrat,ne znam samo sto nam vredja inteligenciju........?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online