Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.01.2012.
14:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Mišel Rović - pola veka potrage za ocem

Kad je Aleksandar Todorović iz Jagodine dobio pismo iz Francuske i saznao da je Mišel Rović pismo iste sadržine poslao svima u Srbiji koji nose ime njegovog oca Aleksandra, bio je ganut tolikom željom sina da na svaki način pokuša da nađe oca koga nikada nije video. Pomogao nam je da stupimo u kontakt sa Mišelom. Rođen je 1960. godine u Parizu i dobio očevo ime Aleksandar Todorović, a francuska socijalna služba mu je 1976. godine promenila ime u Mišel - Miodrag Rović.

- Odrastao sam sa gorkom istinom da me otac nije želeo i da je majka zbog toga bila prinuđena da me ostavi u bolnici. Othranila me je socijalna služba Republike Francuske, a potom sam promenio nekoliko hraniteljskih porodica. Međutim, tek nedavno sam saznao da su me svi oni lagali - počinje svoju ispovest Mišel, koji sa suprugom Lisijom i troje dece živi u Denkerku u Francuskoj.

Mišel sa suprugom Lisijom

Najteže mu je bilo kada je saznao da je otac priznao očinstvo i da je prijavio njegov nestanak, mada je policija mogla da ga uhapsi pošto nije imao validnu dokumentaciju za boravak. Nažalost, pošto ga je majka prijavila kao napuštenu bebu, Zakon o zaštiti dece nije mu omogućavao da sazna išta o detetu koje je država zbrinula.

Kopile socijalne službe

 

Država krila podatke o roditeljima: Mišel Rović

Dečak koji je sanjao o svojoj porodici doživljavao je strašne stvari.

 

Odrastao je u nekoliko hraniteljskih porodica, a nazivali su ga prljavim Dasovim kopiletom (DAS - socijalno-zdravstvena služba).


- Imao sam 12 godina i u hraniteljskoj porodici bilo mi je toliko nepodnošljivo da sam pobegao i seo na prvi voz. Završio sam u Briselu.

 

Nakon mesec dana gladovanja i lutanja belgijska policija me je uhapsila i vratila u Francusku. Smestili su me u dom za siročad u pregrađu Pariza - Mišel se nerado seća svog detinjstva.


- Očev advokat (koji je, srećom, još živ) rekao mi je da je otac pokušavao da me nađe. Nažalost, mog oca je policija uhapsila 23. septembra 1967. godine u Nici. Žandarmerija ga je prebacila u KPD Sante u Parizu, suđeno mu je 3. maja 1968. godine, a proteran 31. avgusta iste godine. Čim sam saznao da je živeo u ulici Seden u Parizu, otišao sam ne bih li nešto saznao. Ljudi koji su ga poznavali rekli su mi da mnogo ličim na njega i da me je sa ocem tražio ceo komšiluk - poražen je Mišel istinom koju je saznao.

Zatvorski dokument oca Aleksandra Todorovića


 

Kao što je Aleksandar tražio njega, sad Mišel pokušava da nađe oca uz pomoć Srpsko-francuskog kulturnog udruženja Orlovi, konzula Ambasade Srbije u Parizu, sveštenika Slaviše, državnih organa i Francuskoj i Srbiji, ali i brojnih prijatelja.

Mišelu se čini da bi očev zagrljaj odagnao decenije patnje i lutanja bez bez majčine topline i očeve sigurnosti i bez ljubavi koja daje smisao svačijem životu. Mišel nema ni očevu fotografiju. Ima samo zatvorski dokument i izvod iz matične knjige rođenih.

Aleksandrov izvod iz matične knjige rođenih


 

- Živim za dan kad ću pronaći oca. Nemam mnogo vremena. On ima 82 godine. Nadam se da će me sudbina nagraditi njegovim zagrljajem - kaže Mišel, koji je diplomirao socijalnu psihologiju.

Porodični podaci

 

Aleksandar Todorović rođen je 10. aprila 1929. godine u opštini Stari grad u Beogradu. Njegova majka zvala se Cecilija Cerminova, a otac Miodrag Todorović. On se marta 1965. godine venčao sa Olgom Andrejić u Zemunu.

Nedelja 22.01.2012. 15:45
Zaista tuzno i potresno...zelim ovom coveku da pronadje svog oca da ga zagrli...nadam se da je ziv i da ce docekati da vidi svog sina pre nego umre...Isto tako nadam se da ce Vesti da nas obaveste ako se susret desi...
Utorak 21.02.2012. 20:40
michel to help, click on the page I like her and ask all your contacts to do the same thing It will flow more and more likely it thank you https://www.facebook.com/#!/pages/TODOROVIC-ALEKSANDAR-NE-EN-1929-LE-10-AVRIL-A-BELGRADE-MISSING-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5/277157395633246r
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online