Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2012.
08:50
Srna A

Britanija optužila Argentinu za kolonijalizam

Britanski premijer Dejvid Kameron optužio je Argentinu za "kolonijalizam" jer i dalje tvrdi da polaže teritorijalno pravo nad Foklandskim ostrvima. Kameron je rekao poslanicima u Parlamentu da će Foklandi ostati britanski dok god ostrvljani to žele, a da zahtevi Argentine da se to promeni liče na kolonijalizam.

Ove godine navršava se 30 godina od Foklandskog rata, koji je izbio posle invazije Argentine na Foklandska ostrva. Većina stanovnika Foklanda žele da se zadrži britanska uprava, a 14. juni obeležava se kao Dan oslobođenja u prestonici Port Stenliju.

Britanski poslanik konzervativac Endru Rosindel rekao je da su akcije Argentine "za svaku osudu" i apelovao da Kameron "podseti Argentinu da su izgubili rat na Foklandima".

Kameron je odgovorio da je od apsolutne važnosti da je budućnost Foklandskih ostrva u rukama naroda koji tamo živi. "Sve dok oni žele da ostanu deo Ujedinjenog Kraljevstva i britanski to im se treba omogućiti", rekao je Kameron.

On je dodao da ono što Argentinci govore u poslednje vreme više liči na kolonijalizam jer ti ljudi žele da ostanu pod britanskom upravom, a Argentinci žele da oni urade nešto drugo".

Kameron je rekao da želi da osigura da su "odbrana i sve drugo u redu" zbog čega se i sastao Nacionalni savet bezbednosti. Njegov portparol je kasnije rekao da je sastanak održan delimično zbog 30-godišnjice rata, ali i "zbog retorike u poslednje vreme".

"Premijer želi da ukaže koliko su važni Foklandi i njihovo samoopredeljenje i to daje veoma snažnu poruku", rekao je portparol.

Predsednica Argentine Kristina Fernandez de Kirčner zatražila je obnavljanje razgovora o budućnosti ostrva, koje Argentina naziva Malvinima. Fernandezova je u više navrata tražila pregovore o budućnosti ostrva optužujući Britaniju za "aroganciju" jer ih odbija.

Ona je dodala da Britanci nastavljaju da budu "sirova kolonijalna sila u opadanju", optužujući ih da "koriste resurse Argentine" ovih ostrva i voda koje ih okružuju.

Vašington je pozvao Britaniju i Argentinu da pregovaraju, ali je britanska vlada saopštila da "nije spremna da razgovara o suverenitetu Foklandskih ostrva protivno željama naroda".

U decembru, grupa zemalja pod nazivom "Merkosur", koja uključuje Argentinu, Urugvaj, Brazil i Paragvaj saopštila da će zabraniti pristajanje brodova sa zastavom Foklandskih ostrva.

Ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je tada da je imao "produktivne i iskrene razgovore sa predstavnicima Urugvaja, Čilea i Brazila" i da su oni rekli da ne nameravaju da učestvuju u ekonomskoj blokadi Ostrva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 11:50
Заиста покварено до смеха: историјски агресори и мајстори у томе над мајсторима оптужују Аргентину за агресију на своју територију?! Фокланди су историјска аргентинска територија, а енглези су смрдљиви покварењаци...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online