Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.01.2012.
18:58
novimagazin.rs A

Hitler ideju za "bubu" ukrao od Jevrejina

Adolf Hitler ukrao je ideju za "bubu" od inženjera Jozefa Ganca, Jevrejina, a potom ga jednostavno "obrisao" iz istorije, tvrdi istoričar Paul Šilperurd.

Zvanična istorija tvrdi da je Hitler 1931. napravio prve skice "narodnog auta", a da je 1934. godine Ferdinandu Poršeu predložio da se urade pravi nacrti za proizvodnju automobila koji bi bio jeftin, pouzdan i svima dostupan.

Šilperurd, međutim, u knjizi "Izuzetni život Jozefa Ganca" navodi da je upravo ovaj Jevrejin, inženjer, još od 1928. godine radio na automobilu koji bi bio jeftin i koji je praktično bio preteča bube.

Tri godine pre nego što je Hitler razmatrao ideju o narodnom autu sa Poršeom, Ganc je ulicama vozikao prototip svoje "majske bube" (Maikaefer), kako je nazvao auto izrađen u saradnji sa fabrikom "Adler", a već 1932. godine pojavio se "standard superior", još jedan mali automobil po Gancovom projektu, na koji je i izgledom i konstrukcijom, kasnije podsećala prva "buba".

Hitler je te automobile video na izložbi 1933. godine i uradio skice koje je potom predao Poršeu, tvrdi autor knjige. Ubrzo potom Gancov automobilski časopis je ugašen, a sam Ganc je zbog problema sa Gestapoom otišao u Švajcarsku. Umro je u Australiji 1967. godine.

Iako se u teksotvima koji se mogu naći na Internetu dovodi u vezu sa "bubom", ili bar idejama za prvu "bubu", Ganc se ne pominje u Folsvagenovoj zvaničnoj istoriji, niti u muzeju u Volfsburgu.

Šilperurd tvrdi da je Hitler video prototip, da je čitao Gancov magazin "Motor Kritik", a da je Porše 1931. godine vozio "majsku bubu" i da nema sumnje da iza "bube" stoji Jozef Ganc.

Nedelja 15.01.2012. 20:50
hitleru je najveća greška što PRVO nije zgovnao britaniju pa onda krenuo u osvajanje ostatka... da je to uradio, i rasturio bagru britansku, nas bi ostavio na miru.... i naravno, na Ruse nije imao potrebe da ide...
Nedelja 15.01.2012. 21:39
Koje gluposti. Njegov auto ima motor sa vodenim hlađenjem. Nego pogledajte istorijat Tatre pa će te videti vozilo koje je bilo mnogo sličnije! Motor pozadi, na vazdušno hlađenje, forma karoserije... Inžinjer koji je radio za Tatru pokupio planove. Koliko se sećam model 613 ili tako nešto. Po meni najveća razlika je krilce u sredini na zadnjoj strani. A sada da mi neko kaže da je i Porsche nemačko ime pa da se smejem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online