Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.11.2011.
12:14
Beta A

Budućnost planete: Sve češće prirodne katastrofe

Globalno zagrevanje izazvaće talas veće vrućine u Evropi, češću sušu u Africi i ogromne poplave na ostrvima, navodi se u izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama. Kako navodi agencija Frans pres, izveštaj te organizacije koju su 1988. godine osnovale Svetska meteorološka organizacija i Program za okolinu Ujedinjenih nacija, rezultat je do sada najkompletnijeg istraživanja i procene posledica globalnog zagrevanja.

Koje će u budućnosti biti boje "plave planete"?

"Ako do prirodnih katastrofa bude dolazilo češće i ukoliko budu još intenzivnije, neki regioni će biti sve manje pogodni za život", piše u izveštaju u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Izveštaj će biti objavljen idućeg petka u glavnom gradu Ugande, Kampali, gde će biti održan sastanak stručnjaka za klimu.

Sastanak u Kampali se održava desetak dana pred početak redovne godišnje konferencije UN za klimu, 28. novembra do 9. decembra u Darbanu, Južna Afrika.

U izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama se između ostalog kaže da bi tropske vrućine od kojih je širom sveta 2003. godine umrlo 70.000 ljudi, mogle da se ponove, što znači da postoji šansa da u drugoj polovini 21. veka tako visoka temperetura tokom leta bude prosečna.

Frans pres podseća da je prosečna temperatura u svetu u 20. veku porasla za oko jedan stepen Celzijusa, a stručnjaci predviđaju da bi do 2100. godine mogla da skoči za između jedan i pet stepeni, zavisno od količine zagađenja atmosfere industrijskim gasovima.

"SAD i Karipska ostrva bi trebalo da očkuju još žešće uragane zbog jačanja vetra i kiše", piše u izveštaju.

Za ostrvske države najveća opasnost je rast nivoa mora koji izaziva eroziju obale i uništava poljoprivredne površine. "U određenim slučajevima možda će biti neophodna trajno preseljenje stanovništva", piše u izveštaju.

Autori izveštaja predviđaju suše u Africi, u južnom i jugo-istočnom delu Azije očekuju duplo češće oluje, a na istoku tog kontineta još žešće vrućine.

Izveštaj će biti deo petog velikog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama koji bi trebalo da bude objavljen 2014. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 12:16
Nojeva barka treba da ostane sa primercima dobrote i ljubavi.
Nedelja 13.11.2011. 18:21
Тадићу да се извиниш!
Nedelja 13.11.2011. 20:50
Budućnost planete: Sve češće prirodne katastrofe Куд ћеш веће катастрофе од Бориса Тадића и његове лоповске камариле.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online