Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 17.10.2011.
17:51
RTS A

Mađarska ismeva srpsku vlast

Odbor mađarskog parlamenta jednoglasno je usvojio Rezoluciju o neprihvatljivosti Zakona o restituciji koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije. Ovim činom Mađarska se direktno meša u unutrašnja pitanja Srbije, pokazujući samo koliko se u međunarodnim okvirima poštuju odluke koje donosi naš parlament.

Mađarski parlament
 

Jednoglasnom odlukom, Odbor nacionalnog jedinstva mađarskog parlamenta usvojio je Rezoluciju o neprihvatljivosti zakona o restituciji koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, uz upozorenje državnog sekretara za spoljne poslove Žolta Nemeta da Mađarska u decembru možda neće podržati kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Nemet je istakao da je Mađarska opredeljena da podrži evrointegracije Srbije prema planu Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan, ali i upozorio da, ako Srbija ne stvori pravno čistu situaciju u vezi sa zakonom o restituciji, "neće biti u situaciji da podrži Srbiju na decembarskom samitu EU".

U Rezoluciji se navodi da srpski zakon isključuje iz prava na kompenzaciju sve pripadnike okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata, a članovi Odbora ocenili su da zakon primenjuje princip kolektivne krivice i teško diskriminiše mađarsku zajednicu.

U tom smislu, potez Srbije nije u skladu sa mađarskim nacionalnim interesima ili sa istorijskim procesom pomirenja između dva naroda, navedeno je u Rezoluciji.

Zakon je u suprotnosti sa Rezolucijom 108 o kolektivnoj krivici, koju je 2003. godine izglasao pokrajinski parlament Vojvodine, konstatovano je u izveštaju agencije MTI.

Odbor je ocenio da je u interesu Mađarske da se proces proširenja Evropske unije nastavi i da uključi Srbiju, ali da Mađarska ne može sebi da dozvoli da ne upotrebi sve zakonske metode u skladu sa obavezom da zastupa i štiti interese etničkih Mađara izvan granica.

Rezolucija poziva Vladu Srbije i Narodnu skupštinu da izmene zakon o restituciji "kako bi ga učinile usklađenim sa evropskim normama i osnovnim univerzalnim principima".

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen rekao je u petak da Mađarska neće podržati evropske aspiracije Srbije, pa čak ni kandidaturu za članstvo u EU, dok je na snazi zakon o restituciji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 18:18
Srbiji nije potrebna ni skupstina ni vlada, s obzirom da svaki mali mis moze da se umijesa u njen ustav, zakon, unutrasnju i vanjsku politiku.NEDOPUSTIVO !!! Interesuje me zvanicni odgovor sluzbenog Beograda. Ujedno s ovim potezom Madjarska definitivno otvoreno priznaje fasisticku okupaciju i jos ih dan danas brani. Pomislio sam da se EU vrijednosti baziraju na antifasizmu....??? Svaki dan se uvjeravamo u suprotno. SRAMOTA !!!
Ponedeljak 17.10.2011. 18:20
secam se nekada su Madjari,Rumuni,Poljaci,Bugari... bili sirotani u odnosu na nas,dolazili su ovde i prodavali svoju robu,nazalost neprijatelj srpskog naroda ne spava.
Ponedeljak 17.10.2011. 18:49
Бахате барабе! А ми смо их некада жалили када су им Руси ломили кости... Ма нећу да лажем, нисам их ја жалио јер сам тада био мали. Али бих сада навијао за онога ко им понови исто. Мисле да нам науде па да нас саплету на путу у Европу! Заје ...ли се мало! Нека им је! НЕКА ИМ ПОЈЕДЕ УШИ! Дужни су јој па су ружни. Можемо ми и без једних и без других. Само да преживимо ову нашу жуто црвену пропаст!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online