Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.10.2011.
16:38
Beta A

Formirana nova libijska vlada

Libijske prelazne vlasti imenovale su novu vladu, za koju navode da će se povući čim bude učvršćena vlast u državi.

Mustafa Abdul Džalil, lider Nacionalnog prelaznog saveta
 

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Džalil i "de fakto" premijer Mahmud Džibril saopštili su da će ostati na svojim pozicijma dok ne bude zauzet rodni grad bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, Sirt.

Njih dvojica potpisali su zajedničko obećanje "da neće učestvovati u nekoj budućoj vladi na bilo koji način".

Imenovanje nove vlade usledilo je posle višenedeljnih unutar-političkih sukoba.

Reagujući na formiranje nove libijske vlade, generalni sekretar NATO-a Anders

Fog Rasmusen poručio je novim vlastima da moraju da osiguraju kontrolu oružja koje je pripadalo Gadafijevoj vojsci, posebno nekoliko hiljada projektila zemlja-vazduh "SAM-7".

NATO strahuje da bi ti projektili mogli da padnu u ruke terorista. Te rakete su lako prenosive i mogu da predstavljaju pretnju po civilno vazduhoplovstvo.

Sirt strada, a pomoć ne stiže


Međunarodni Crveni krst ne može da dostavi pomoć u Sirt zbog borbi. Rodno mesto Moamera Gadafija pod opsadom od septembra - nema hrane, vode, goriva i medicinskih zaliha.

Humanitarni konvoj Međunarodne organizacije Crvenog krsta nije uspeo da ugroženom stanovništvu u Sirtu dostavi medicinske zalihe, jer su snage libijskih prelaznih vlasti otvorile vatru na ovu luku, u nastojanju da nad njom preuzumu kontrolu.

Sirt danima pod opsadom
 

Konvoj, koji je krenuo sa jednog mosta nekoliko kilometara zapadno od grada, morao je da se zaustavi posle samo 100 metara puta, jer su snage novih libijskih vlasti počele da pucaju na grad minobacačima, artiljerijskim naoružanjem, ručnim protivtenkoviskim bacačima granata i protivvazdušnim naoružanjem.

Jedan vojni zapovednik antigadafijevih snaga rekao je da su pobunjenici obezbedili prolaz za humanitarnu pomoć, ali da su Gadafijevi borci otvorili vatru čim je konvoj ušao u Sirt, pa su snage prelaznih vlasti morale da uzvrate.

Reporteri s mesta događaja, s druge strane, tvrde da iz samog grada nije bilo pucnjave.

Humanitarne organizacije apeluju da u Sirtu vlada humanitarna kriza, i da stanovništvu zarobljenom unutar grada ponestaje hrane, vode, goriva i medicinskih zaliha.

Predstavnik Crvenog krsta objasnio je da je situacija u Sirtu zbog sukoba veoma teška, i da ova organizacija pokušava da dostavi medicinsku pomoć i kiseonik jednoj bolnici u gradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 18:39
Па где си "хумана " западна Европо да подвикнеш пашчадима да пусте конвој!? Не можеш!? Значи нећеш! Зато и ја теби желим сличну срећу и здравље и пуно "САМ - 7" у рукама оних које си обучила а они се против тебе одметнули.
Utorak 04.10.2011. 10:45
Ovaj dečko na slici, Mustafa ili kako se već zove, ima baš idealnu glavu za staviti pod giljotinu. Ili npr. za staviti mu konopac pod vrat. Ne sumnjam da ga takva sudbina uskoro čeka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online