Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.09.2011.
11:30
Vestionline A

Papa u Nemačkoj: Poštujte muslimane

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI se danas u Berlinu, drugog dana boravka koji je u znaku ekumenstva, susreo s predstavnicima muslimana Nemačke i s njima razgovarao o odnosnu hrišćanstva i islama.

Uzajamno poštovanje je neophodno: Papa Benedikt XVI sa predstavnicima muslimana Nemačke
 

''Prisustvo brojnih muslimanskih porodica od sedamdesetih godina prošlog veka postao je jedan rastući specifikum ove zemlje'', rekao je papa Benedikt XVI i pozvao da se stalno radi na boljem međusobnom upoznavanju i razumevanju.

Odnos hrišćanstva i islama je bila tema razgovora

On je ocenio da su dijalog i uzajamno poštovanje neophodni. Muslimani su, pre pet godina kada je papa Benedikt govorio u Regenzburgu, prebacili poglavaru Rimokatoličke crkve da je Islam doveo u vezu sa nasiljem, podsećaju danas mediji.

Pročitajte još

* Uhapšeni "Hitler" i "Papa"

* Žrtve silovanja tuže papu za zločin protiv čovečnosti

Papa se tada u Regenzburgu izjasnio protiv svetog rata i, pri tome, indirektno kritikovao proroka Mohamada, citirajući jedan 600 godina star razgovor između vizantijskog cara Manuela Paleologosa i jednog Persijanca u kome se kaže ''....pokaži mi šta je novo Mohamed doneo i videćeš .....i da se mačem širi njegova religija....''.

Posle tih izjava kancelar Angela Merkel se tada stavila u odbranu pape, naglasivši da je on jasno stavio do znanja jedno odlučno i beskompromisno odricanje od bilo kakve primene sile u ime religije.

Papa je po dolasku u Nemačku gde je dočekan uz najviše vojne počasti, jer svoju domovinu posećuje i kao državni poglavar Vatikana, govorio u Bundestagu i susreo se sa Merkelovom, predsendikom države Kristijanom Vulfom i drugim političarima.

Papa Benedikt XVI je prvi poglavar Rimokatoličke crvke koji je govorio u Bundestagu. Njegov govor bojkotovalo je oko 100 poslanika, uz obrazloženje da je papin nastup nespojiv sa religioznom neutralnošću države.

Sledi božja misa u Frajburgu

Papa Benedikt XVI nastavlja danas svoju, treću po redu, posetu domovini Nemačkoj i danas će biti u Erfurtu i prvi put od pada Berlinskog zida na teritoriji bivšeg DDR. Posle Erfurta papa odlazi u Frajburg i posetom tom gradu, gde se na božjoj misi očekuje oko 100.000 ljudi, on će 25. septembra završiti ovu posetu, praćenu najvišim merama bezbednosti, uz angažman samo u Berlinu oko 6 000. policijaca.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 12:37
Него шта него да их поштујете, ако мислите у будућности леба јести...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online