Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.07.2011.
15:08
N. Jokić - Vesti A

NP Švajcarske: Stranci krivi za sve

Narodna partija ne odustaje od stranaca kao svoje glavne političke teme, za koju računa da joj donosi najviše glasača. Na redu je zato nova inicijativa za referendum, ovoga puta protiv "masovne imigracije".

Ukoliko bi većina Švajcaraca na budućem referendumu rekla "da", u pitanje bi bila dovedena primena šengenskog ugovora o slobodnom prometu roba i ljudi u Švajcarskoj, čemu se Narodna partija protivi od samog početka.

Narodna partija predlaže da se odredi maksimalni broj dozvola za boravak koje bi godišnje mogle da budu izdate strancima. Kvote se predlažu i za azil i za pogranične radnike. Suština je, tvrde iz ove partije, da Švajcarci imaju prioritet kada je u pitanju dobijanje posla.

Kritičar: Toni Bruner

Istovremeno, "narodnjaci" ne navode o kojim se kvotama radi. Oni ne uzimaju u obzir statistike koje potvrđuju da bi bez stranaca delovi švajcarske privrede prosto stali, a radna mesta za teške fizičke poslove, za koja Švajcarci uglavnom ne konkurišu - ostala bi prazna.


Inicijativa sadrži i listu uslova koje bi stranac trebalo da ispuni da bi dobio radnu i boravišnu dozvolu: zahtev od poslodavca, dovoljan izvor prihoda, "sposobnost integracije".

U tekstu se ne precizira kako ispuniti ovaj poslednji zahtev, ali postoji osnovana sumnja da oni koji imaju muslimanska imena i neodgovarajuću boju kože imaju manje šanse od ostalih. Narodna stranka odbacuje ove optužbe i tvrdi da samo želi da se ugleda na sistem koji primenjuju Kanada, Australija i Novi Zeland.

Posledice po Bruneru

 

"Za samo pet godina, zbog imigracije se povećao broj stanovnika Švajcarske za 380.000. I kraj se tome ne vidi", rekao je Toni Bruner novinarima, tvrdeći da zbog masovnog dolaska stranaca skaču stanarine, cena zemljišta, povećava se nezaposlenost, troši energija, pogoršava zdravstveni sistem, raste kriminal i ugrožavaju se vrednosti švajcarske kulture...


Toni Bruner je objasnio novinarima da njegova stranka želi da pravo na trajan boravak, na ujedinjavanje porodice i socijalnu pomoć bude ograničeno.

U tekstu inicijative se precizira da nijedan međunarodni ugovor ne može da bude zaključen ako se ova pravila ne poštuju. Kada je reč o ugovorima poput šengenskog koji su već zaključeni - njih bi, kaže Bruner, trebalo ponovo ispregovarati i to u roku od tri godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 16:10
Oni se bore za nacionalu sigurnost. Ali, da je to rekao Seselj, odmah bi bio osudjen kao nacionalista. A Narodna partija (SVP) je jedna od najjacih partija u Svajcarskoj i bori se za prava svojih gradjana. Zasto to ne moze kod nas? Zasto su samo srbi nacionalisti?
Četvrtak 28.07.2011. 16:34
E tako se to radi. Sta god da ne valja odmah se narod pita. A ne kao u Srbiji. J-bes narod i radi sta hoces. Mada mogu Svajcarci da zaborave, da ce se stanje sa strancima promeniti. Previse nas ima.
Četvrtak 28.07.2011. 19:39
Švajcarska ima velike probleme sa drogom,a ova partija sigurno veoma dobro zna da su glavni narko dileri šiptari sa KiM koje je nemoguće zaustaviti.Ovo je samo pokušaj da se nešto učini,ali to će pogoditi samo obične ljude,a mafijaši će i dalje raditi neometano.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online