Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.07.2011.
23:32
Vestionline A

Asad gubi premoć u Siriji

Napadi provladinih sirijskih demonstranata na ambasade SAD i Francuske u prestonici Damasku pokazuju slabljenje vlasti predsednika Bašara Asada, ocenio je danas francuski premijer Fransoa Fijon.

Fijon je za radio Evropa-1 rekao da napadi pokazuju da je "svakog dana sve teže i teže" sirijskom autoritarnom lideru da ostane na vlasti. Masa provladinih demonstranata u Damasku razbila je prozore i išarala zidove ambasada opscenim crtežima i grafitima, u znak protesta zbog prošlonedeljne posete američkog i francuskog ambasadora Hami, uporištu opozicije u centralnoj Siriji.

Neredi u Siriji se nastavljaju

U napadima su povređena tri radnika francuske ambasade, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Sirijske vlasti su posetu ambasadora Hami nazvale mešanjem u unutrašnje stvari njihove zemlje i optužili su ih da podrivaju
sirijsku stabilnost.

Sirijska policija pojačala je prisustvo ispred ambasada obe zemlje, dok radnici čiste zidove francuske ambasade i prefarbavaju grafite. SAD i Francuska su optužile sirijske snage da su presporo reagovale na nasilje provladinih demonstranata i zatražili od vlade da poštuje međunarodne obaveze i zaštiti diplomatske misije.

SAD su izrazile i formalni protest, nazivajući napade "sramotnim" i navodeći da su demonstranti bili podstaknuti na taj čin prilozima televizijske stanice koja je pod snažnim uticajem sirijskih vlasti.

Asad pokušava da obuzda četvoromesečni narodni ustanak, koji predstavlja veoma ozbiljnu pretnju 40-godišnjoj vladavini njegove porodice u Siriji, jednoj od najautoritarnijih zemalja na Bliskom istoku. On je kao mere protiv demonstranata koristio mešavinu brutalne sile i obećanja reformi, ali protesti su samo postali još žešći.

Demonstranti, koji su proteste počeli sa zahtevima za više reformi, sada traže ništa manje od pada režima. Prema rečima aktivista za ljudska prava, u četvoromesečnoj narodnoj pobuni do sada je ubijeno više od 1.600 ljudi, a oko 10.000 je pritvoreno.

Surov obračun sirijskih vlasti sa demonstrantima izazvao je i međunarodnu osudu i sankcije. Vlada je tokom vikenda organizovala trodnevne razgovore o reformama,
ali glavne opozicione grupe su ih bojkotovale, uz obrazloženje da ne
bi trebalo da bude dijaloga dok se ne okonča krvavi obračun vlasti
sa demonstrantima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online