Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 17.06.2011.
15:17
Beta A

Izrael se ugleda na “kosovski model“

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pokreće diplomatsku ofanzivu s ciljem da se spreči međunarodno priznanje Palestine u UN u septembru. Ta ofanziva će biti zasnovana na takozvanom "kosovskom modelu" podele među članicama EU.

Izrael brani svoju politiku po tzv. "kosovskom modelu": Jerusalim

"Cilj koji smo postavili je da pridobijemo maksimalni broj zemalja koje će biti protiv toga da palestinska država bude priznata u UN", navodi se u jednoj internoj belešci izraelskog Ministastarstva spoljnih poslova koje je objavio list Harec.

Evropski zvaničnici u Briselu nisu želeli da komentarišu te navode, prenosi sajt “Balkan open riport“.

"EU će imati teškoće u postizanju konsenzusa u priznanju palestinske države, kao što se dogodilo i sa priznanjem Kosova. Jasno je da će birokratija EU u Briselu pokušati da uđe u dijalog sa Palestincima kako bi posredovala u donošenju rezolucije UN koju bi mogle podržati članice EU", navodi se u internim dokumentima.

EU zvanično podržava obe strane, Izrael i Palestince, u pokušaju da kroz pregovore dođu do prihvatljivog predloga. Sajt “Balkan open riport“ podseća da pet članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova, kao ni većina članica UN.

Ko bi, a ko ne bi digao ruku za Palestinu

Na osnovu pomenutih dokumenata vidi se da izraelska diplomatija evropske države deli u tri grupe: one koje se protive priznanju Palestine, one koje su neodlučne i one koje su propalestinski orijentisane.

Među onima koji su protiv pokretanja postupka priznanja u UN su Nemačka i Italija. Države koje su propalestinski nastrojene su Belgija, Irska, Portugal i Švedska, dok Francuska, Španija i Velika Britanija nisu u tim grupama ali izraelska diplomatija veruje da će biti teško ubediti ih da budu protiv inicijative u UN.

Čiji argumenti će biti jači u Generalnoj skupštini UN

Palestinski lider Mahmud Abas ranije je najavio da će u Generalnoj skupštini UN u septembru pokrenuti inicijativu za međunarodno priznjanje palestinske države ukoliko ne dođe do nastavka mirovnih pregovora sa Izraelom.

SAD su najavile da će uložiti veto na tu inicijativu, a nekoliko članica EU, poput Italije i Nemačke, takođe su izrazile protivljenje.

Bliskoistočni mirovni proces je u krizi od septembra 2010. godine, jer je Izrael odbio da prekine gradnju naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci odbijaju razgovore dok se to ne uradi.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2011. 16:20
Tužno je čuti da netko u svijetu ima iste probleme kao moja Srbija, ali u isto vrijeme je i olakšanje kada to dijelimo sa nekim kao što je povijesno najtragičnijim, i to sa Židovskim narodom. Mi koji poznajemo povijest svog naroda znamo da to nije ništa čudno, a znamo i odakle dolazi prokletstvo od moćnih. Dok se Sotona iz Vatikana ne protjera nema spasa pravednicima !
Petak 17.06.2011. 16:51
Delimo zajednicke muke sa Jevrejima al daleko od toga da treba da ih zalimo.Jevreji vladaju i donose sve vazne odluke u USA..USA je najveci neprijatelj Srba i preko nasih ledja se uvlace muslimanima na bliskom istoku.USA nam je vise zla nanela nego Nemacka pod hitlerom.Tek da se zna.Zato Srbija ne treba da preurani u ovom medju-semitskom sukobu.Zajedno smo stradali od ustasa i nacista al poslovni jevreji su to zaboravili i vratili nam sa bombama i ubistvima.Nemam nikakva osecanja prema jevrejima i neka ih stigne sto im Dragi Bog namenio..daleko su ovi danasnji jevreji od 'izabranog naroda'.Banke, rudna bogatstva, genetske manipulacije (ukrstanje biljki i zivotinja)..
Petak 17.06.2011. 17:18
U Izraelu žive pravi jevreji-sefardi,a oni koji su,da ih nazovem,surogat jevrejima su hazari ili aškenazi jevreji.Upravo ovi hazari su naneli najviše štete mnogim narodima pa i nama,a i dan danas rovare po svetu i čine sve samo u svoju korist.Što se tiče naših predstavnika vlasti naišao sam na podatak da su:Tadić,Pajtić,Čedo Jovanović i još neki njihovi igrači. Želim Izraelu i njihovom narodu svako dobro u ovom pokušaju.Kada se uzme u obzir koliko su moćni po svetu nije teško shvatiti ko će na kraju biti pobednik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online