Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.06.2011.
10:12
Vestionline A

Ranjeni predsednik Jemena poručio da je dobro

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh, koji je lakše ranjen, poručio je putem audio snimka emitovanog na državnoj televiziji "da se dobro oseća".

Ne prestaju borbe u Jemenu
 

Istovremeno, lider vladajuće partije Jemena, Opšteg narodnog kongresa (GPC), izjavio je agenciji AFP da je "Saleh samo lakše ranjen u vrat".

Saleh je u poruci iz bolnice u Sani još naveo da je u napadu ubijeno sedam ljudi. Oni su ubijeni u raketnom napadu na džamiju u predsedničkom kompleksu.

Jemenska opoziciona TV stanica javila je prethodno da je predsednik ubijen u napadu plemenskih snaga na njegovu palatu, ali su zvaničnici ubrzo tu vest demantovali precizirajući da je Saleh samo lakše ranjen.

Među ranjenima u napadu su i premijer Jemena Ali Muhamed Mudžavar, dok je zamenik premijera general Rašad al-Alimi "u kritičnom stanju", navodi AFP.

Džamija je pogođena dok su se državnici u njoj molili.

Vladajuća partija Opšti narodni kongres okrivila je za napad članove moćnog plemenskog saveza Hašid, odanog šeiku Sadiku al-Ahmaru, koji podržava demonstrante i želi da svrgne Saleha s vlasti, ali se nije mešao u obračune vladinih snaga i opozicije dok vojska u utorak nije upala u njegovu kuću u Sani. Ahmarove snage se od tada bore protiv Salehovih vojnika.

I predsednik Saleh je u svojoj poruci napao "sinove al-Ahmara", misleći pri tom na šeika Sadika al-Ahmara i njegovu braću.

Ahmar je, međutim, dematovao optužbe da njegova grupa stoji iza napada i rekao je da vlasti lažima pokušavaju da opravdaju eskalaciju sukoba na ulicama Sane. U Jemenu je u poslednjih 10 dana ubijeno najmanje 155 ljudi u eskalaciji nasilja kojom je obeležena pobuna protiv Salehovog tridesetogodišnjeg režima.

Od početka pobune, u januaru, u toj zemlji je ubijeno oko 370 ljudi.

Ešton: Prekinuti nasilje u Jemenu i zaštititi civile

 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je na hitan prekid vatre u Jemenu i zaštitu civilnog stanovništva.

 

Eštonova je navela da je aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu (MIC), sa ciljem da obezbedi evakuaciju državljana EU koji žele da napuste Jemen.

 

"Situaciju u Jemenu pratim pomno i sa krajnjom zabrinutošću. Eskalacija nasilja hitno mora biti zaustavljena. Pozivam na hitan prekid vatre i obe strane da se uzdrže od nasilja", navedeno je u saopštenju šefice evropske diplomatije.

 

"Apelujem na sve strane da zaštite civile. U više navrata sam pozivala predsednika Saleha da sluša zahteve jemenskog naroda i preda vlast", navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online