Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.05.2011.
17:14
J. L. Petković - Vesti A

Iran uvodi sankcije američkim zvaničnicima

Iran razmatra da uvede sankcije američkim zvaničnicima zbog "kršenja ljudskih prava", kako bi uzvratio zapadnim silama koje godinama sprovode sankcije prema toj zemlji.

"Prema ovom planu, 26 američkih zvaničnika koji su poznati po kršenju ljudskih prava u svetu, uključujući u Iranu i Avganistanu i koji podržavaju terorizam... biće pod sankcijama", izjavio je kazem Džalali, portparol Komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove u iračkom parlamentu, preneo je Rojters.

U lošim odnosima: Mahmud Ahmadinežad i Barak Obama
 

On nije imenovao američke zvaničnike protiv kojih će biti uvedene sankcije, ali je rekao da će, ukoliko poslanici podrže predlog, protiv njih biti sprovedene kaznene mere.

Ministri inostranih poslova 27 država članica Evropske unije doneli su danas odluku o pojačavanju restriktivnih mera protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Dodatne mere sastoje se od produžavanja liste osoba i pravnih lica koje se podvrgavaju zabrani putovanja i zamrzavanju imovine, a istovremeno je jedna osoba skinuta sa liste kojima je zabranjeno putovanje u države EU. Za sada još nije poznato na koje se osobe i firme, niti njihov broj, odnosi ta odluka.

Protiv Irana su usvojene međunarodne sankcije 9. juna prošle godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nuklearnog programa te zemlje. SAD su 24. juna prošle godine usvojile sankcije koje su pre svega usmerene na Iransku revolucionarnu gardu i iranski uvoz benzina i drugih naftnih derivata.

Između ostalih mera, sankcije su usmerene prema stranim bankama koje posluju sa Iranskom revolucionarnom gardom i sa pojedinim iranskim bankama, kojima preti isključenje sa američkog finansijskog tržišta.

Sankcije podrazumevaju kažnjavanje i kompanija koje pomažu iranskom energetskom sektoru. Američkim bankama je zabranjeno poslovanje sa onim stranim bankama koje posluju sa Iranskom revolucionarnom gardom ili učestvuju u pomaganju iranskog nuklearnog programa.

Takođe, američkoj vladi je zabranjeno da sklapa poslove sa kompanijama koje snabdevaju Iran tehnologijom koja može da se koristi za ograničavanje slobode informacija, a Iranci za koje se veruje da su umešani u kršenja ljudskih prava ne dobijaju američke vize, dok su njihova sredstva u SAD zamrznuta.

Prošle godine Vašington je stavio na crnu listu i nekoliko iranskih zvaničnika za koje se veruje da su bili umešani u nasilan slom demonstrancija protiv reizbora predsednika Mahmuda Ahmadinežada 2009. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 20:37
mogu zamisliti koji je ovo sok za amerikance!Da njima neko prkosi i udara kontra mere?!To pravo pripada iskljucivo amerikancima i nikom vise
Ponedeljak 23.05.2011. 17:25
Ова мајица му баш стоји ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online