Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.04.2011.
01:47
Beta A

Sankcije protiv sirijskih lidera?

Vodeće evropske države pozvale su u sredu ambasadore Sirije u koordinisanom pokušaju da spreče predsednika Bašara al Asada da koristi silu protiv svog naroda, a Nemačka je najavila i mogućnost sankcija ako se sirijske vlasti ogluše o taj poziv.

Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Španija prenele su sirijskim ambasadorima akreditovanim u tim zemljama da osuđuju nasilje i da al-Asad mora da promeni taktiku, navelo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Nemačka vlada saopštila je da će odlučno podržati sankcije EU protiv sirijskog rukovodstva, a šef diplomatije Gvido Vestervele je precizirao da je moguće uvođenja embarga na oružje, zamrzavanje imovine sirijskih zvaničnika i zabrana putovanja.

Bašar al-Asad: Nasledio oca na čelu Sirije

"Ukoliko ne dođe do neodložne promene kursa sirijskog rukovodstva, međunarodna zajednica će morati da istupi sa konzekvencama - sankcije protiv Sirije će biti neizbežne", rekao je Vestervele.

SAD su pozvale komesarijat za ljudska prava UN da odobri nezavisnu istragu u Siriji i predložile pokretanje krivičnog postupka ako ta istraga pokaže da je bilo kršenja međunarodnog prava.

Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi, saglasio se na zahtev SAD da u petak bude održana posebna sednica posvećena situaciji u Siriji.

"Potpuno je primereno da Savet za ljudska prava osudi samovoljno vladino nasilje protiv mirnih političkih demonstranata", ijzavila je američka ambasadorka u tom telu Ajlin Čembrlen Donahju.

U petak i odbor za politiku i bezbednost EU takođe planira da se sastane u Briselu zbog situacije u Siriji, i "sve su opcije na stolu", izjavio je Majkl Men, portparol šefice diplomatije Ketrin Ešton.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg ocenio je u sredu da za al-Asada nije kasno da prihvati demokratske reforme, iako se silom obračunava sa demonstrantima. Hejg je, međutim, rekao da al-Asad možda i nema dovoljnu moć da ostale članove "unutrašnjeg kruga vlasti" uveri u neophodnost promena.

"Jedna od teškoća u Siriji je što moć predsednika al-Asada zavisi od velikog kruga ljudi u njegovoj porodici i, naravno, drugih članova njegove vlade", rekao je Hejg.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2011. 04:37
Sirijci ako se ne smire proci ce kao narod u Libiji,jer ce SAD i drugi da im dovedu svoju demokratiju bombardovanjem i razaranjem cele Sirije,a njih tamaniti kao bubasvabe,i na kraju oteti im sva bogastva.
Četvrtak 28.04.2011. 10:15
Nema šanse da se zapadni lešinari zaustave na granicama Sirije...Oni su ovo pokrenuli i imaju namjeru ući unutra, vojno ili politički. Ja se doista nadam da će krenuti jer će ih Sirija sprašiti k'o malu djecu, a ako se još uključi Iran u sve to, nastati će takav kaos da se neće znati ko koga bije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online