Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.04.2011.
04:49
Vestionline A

Predsednik Jemena ne želi sa vlasti

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh staloženo je eagovao na predlog zemalja Saveta za zalivsku saradnju da se povuče sa vlasti, a njegov hladnokrvan nastup nije mnogo promenila ni činjenica da se veliki broj ljudi vratio na ulice zahtevajući hitan odlazak šefa države.

"Ističemo da ćemo poštovati Ustav, privrženi našem narodu i da kategorički odbijamo pokušaj napada na slobodu, demokratiju i politički pluralizam", kazao je Saleh pristalicama režima u prestonici Sani, preneo je Frans pres.

Odbijamo napad na demokratiju: Ali Abdulah Saleh
 

U hladnokrvnom odgovoru na predlog zalivskih zemalja da se povuče u roku od 30 dana, Saleh je kazao da pozdravlja inicijativu "ali samo u okviru Ustava", nagoveštavjući da možda želi da ostane na vlasti do kraja mandata 2013. godine.

Dok se desetine hiljada ljudi, pristalica i protivnika Saleha, okupilo na dve različite lokacije u Sani, u istočnoj jemenskoj provinciji Marib su pripadnici Al Kaide i plemenske vođe u dva odvojena napada ubili 13 vojnika.

"Susedne zemlje: Nema pregovora, nema dijaloga", piše na nekima od postera koji nose demonstranti u Sani, upućujući poruku zalivskim zemljama koje su od Saleha zatražile da vlast prenese na potpredsednika Abdrabuha Mansur Hadija.

Zemlje Saveta za zalivsku saradnju zatražile su i da predsednički izbori budu održani u roku od dva meseca.

Saleh se od polovine januara suočava sa zahtevima demonstranata da ode sa vlasti, a u dosadašnjim sukobima režimskih pristalica i opozicionara poginulo je više od 130 ljudi, prenela je francuska agencija.

U međuvremenu je u blizini naftnih polja Safer, u provinciji Marib, u prepadu pripadnika Al Kaide na jemensku vojnu patrolu ubijeno 11 vojnika, a u sukobima sa plemenskim vođama u Maribu stradala su dvojica pripadnika oružanih snaga Jemena, dvojica su povređena, a 30 njih je odvedeno u zarobljeništvo.

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 09:41
Ameri uvaljuju Siriji, Rusi Jemenu. I treba tako, skinuti sve diktatore ako treba, ali za sve ista pravila sta ukljucuje Al Kahlifa familiju u Bahrejnu, ovog u Jemenu i investicione americke partnere u Saudijskoj Arabiji. Nece oni na ovaj nacin da prodju, da dodju do iranske nafte, grdno se varaju. Okrenut ce im se cela situacija u lice, zivi bili pa videli.Srbija samo da ostane neutralna i u dobrim odnosima sa muslimanskim zemljama.Mozda cemo uskoro da vidimo iskrcavanje na Jadranu kod komsa NATO-vaca, a onda mozda da se dogovorimo o onom delu od Stona na jug, da nam ovaj put ne prodje Londonski ugovor pored razuma.Nikako ne dozvoliti da nas Sutranovac i Tadici uvuku medju iste zlotvore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online