Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 15.04.2011.
23:12
Beta, Vestionline A

Klinton: U Libiji "sprečena nova Srebrenica"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da je "svet intervencijom u Libiji sprečio masakr kao što je bio onaj u bosanskom gradu Srebrenici 1995. godine", javila je francuska novinska agencija AFP.

Klintonova veli da je svet pravovremeno bombardovao u Libiji
 

"Svet nije čekao da se dogodi druga Srebrenica u gradu Bengazi", rekla je Klintonova u omažu američkom diplomati Ričardu Holbruku koji se smatra tvorcem mira u BiH.

U govoru na Američkoj akademiji u Berlinu, čiji je saosnivač bio i Holbruk kao američki ambasador u tom gradu, Klintonova je istakla da je međunarodna zajednica za sedam dana sprečila eventualni masakr, zaustavila vojsku lojalnu libijskom lideru Moameru Gadafiju koja je brzo napredovala i proširili međunarodnu koaliciju.


"Zajedno smo u Ujedinjenim nacijama nametali sankcije Libiji, zonu zabrane leta, embargo na naoružanje i zaštitili civile. Uradili smo težak posao i okupili međunarodnu zajednicu u zajedničkoj akciji i to brzo", navela je američka državna sekretarka.
 

Pobunjenici: Gadafi kasetnim bombama na Misratu

Libijski pobunjenici su optužili snage lojalne Moameru Gadafiju da su koristile zabranjene kasetne bombe u napadima na Misratu, koju drže pod opsadom, prenose beogradski mediji.
 

NATO prekoračio mandat

Ruski ministar spoljnih poslova Sergei Lavrov rekao je da je NATO prekoračio mandat Ujedinjenih nacija (UN) u Libiji, i zatražio brze korake na političkom rešenju sukoba.

"Na mnogim primerima je vidljivo da se postupa izvan okvira Rezolucije Saveta bezbednosti UN. Neki tvrde da u rezoluciji ima osnova za operaciju na zemlji, što ne stoji u tekstu rezolucije", istakao je Lavrov.

Francuska agencija nije mogla da potvrdi tu informaciju iz drugih izvora, ali je navela da je tim "Njujork tajmsa" u Misrati analizirao i slikao bombe za koje tvrdi da su kasetne bombe MAT-120.

Prema međunarodnom pravu, upotreba kasetnih bombi u naseljenim oblastima je zabranjena. Gadafijeve snage su jutros ispalile više raketa na Misratu, usmrtivši najmanje osam ljudi, izjavio je neimenovani lokalni lekar televiziji "Al Džazira".

U napadima je povređeno sedam osoba, među kojima ima dece i starijih osoba, rekao je lekar. Prema tvrdnjama očevidaca, na grad je ispaljeno oko 120 raketa.

Misrata se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija. Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima. 

Italijani neće bombardovati Libiju

Italija neće narediti svojim avionima koji učestvuju u vojnim operacijama u Libiji da otvore vatru uprkos pritisku Velike Britanije i Francuske, izjavio je italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa.

Italija je obezbedila i otvorila nekoliko svojih baza za NATO snage i osam njenih aviona učestvuje u misiji, ali samo u operacijama izviđanja i nadgledanja.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka vlade u Rimu, La Rusa je rekao da je "sadašnji pravac koji sledi Italija pravi i ne razmišljamo o tome da menjamo naš doprinos vojnim operacijama u Libiji".

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 23:33
У записнику Комесаријата за избеглице и пресељенике од 12. марта 1942. године избегли трговац из Сребренице Илија Николић сведочи да су априла 1942. године вршени покољи Срба у Сребреници и Братунцу, односно да су у потпуности спаљена сребреничка села Подравно, Брежани и Турија. Један од команданата у „Црној Легији“, усташкој јединици која је оперисала у Источној Босни против Дангићевих четника, био је поменути муслиман – Арпаџић. Избегли Сребреничанин је у Србији изјавио: „Гледао сам властитим очима са србијанске стране, како су тада Срби из среза сребреничког бежећи пред усташама прелазили преко Дрине и многи ту нашли смрт.
Petak 15.04.2011. 23:35
Какав ретард од жене!
Subota 16.04.2011. 02:22
Doci ce sve ovo Amerikancima glave kad-tad.Nicija sveca nije gorela do zore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online