Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 01.04.2011.
17:50 >> 19:23h
Beta A

Gadafijeve snage napreduju ka Bregi

Borbe se vode danas između libijskih pobunjenika i snaga vernih libijskom vođi Moamaru Gadafiju blizu naftne luke Brega na istoku zemlje.

Gadafijeve snage polako vraćaju otete teritorije od pobunjenika
 

Linija fronta danas je bila negde oko Brege, ali je bilo nemoguće dobiti informacije iz nezavisnih izvora ko kontroliše ovo mesto koje se nalazi 800 kilometara istočno od Tripolija.


U međuvremenu je u Bengaziju vođa pobunjeničkog Prelaznog veća Mustafa Abdel-Đalil izjavio da su oni spremni na prekid vatre pod uslovom da se Gadafijeve snage povuku i prestanu opsadu gradova koje drže pobunjenici.


Vreme smetalo avionima da “dobro vide“

Američki admiral Majk Malen rekao je da su vremenski uslovi predstavljali najveći problem za međunarodnu koaliciju poslednjih nekoliko dana i da avioni koji učestvuju u vazdušnim udarima nisu mogli precizno da vide ciljeve.


Metoerolški uslovi omogućili su Gadafijevim snagama da sprovedu svoju kontraofanzivu na istok i potisnu pobunjenike sa položaja koje su povratili kada posle početka međunarodnih udara 19. marta.


Strani izveštači javljaju da su pobunjenici, lošije opremljeni i lošije organizovani od Gadafijevih boraca, u petak ujutru pokušali da se bolje organizuju. Pobunjenici su imali minobacače, a u četvrtak uveče su viđeni i sa bacačima raketa, takođe izgleda imaju više opreme za komunikacije kao što su satelitski telefoni, i rade u organizovanijim jedinicam.


Gadafijevi gubici - “nevojnički“

Gadafijevi najveći gubici ove nedelje nisu bili vojni nego politički, jer su ga napustila dva člana iz njegovog užeg kruga, njegov ministar spoljnih poslova Musa Kusa i Ali Abdelsalam Treki, bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.


Britanski mediji javili su i da je jedan istaknuti pripadnik režima Moamera Gadafija vodio tajne razgovore sa britanskom vladom o, kako se veruje, mogućem nalaženju izlazne strategije za libijskog lidera.

Savet EU doneo odluku o pokretanju vojne operacije EU

Savet Evropske unije usvojio je u petak odluku o otpočinjanju evropske vojne operacije u cilju podrške naporima za humanitarnu pomoć zbog situacije u Libiji.
Operacija je nazvana "EUFOR Libija", podrazumeva vojne operacije EU u slučaju da to zatraži Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova i trajaće najduže četiri meseca, osim ako Savet EU ne odluči drugačije. Predviđeni budžet operacije je 7,9 miliona evra. Za komandanta operativnih snaga postavljen je admiral Klaudio Gaudiosi, a štab snaga nalazi se u Rimu.

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2011. 18:31
Šta ima da se priča o satelitskim komunikacijama kad su Britanci javno priznali da su ubacili 350 pripadnika SAS u Libiju, i da će poslati još. Još su se kreteni hvalili pogotkom avionskom raketom vođenom laserskim obeležavanjem cilja - koje se vrši sa zemlje. Debelo su se oni ukopali u tu priču od samog početka, ali CIA je informisala Obamu, pa neka misli u koju papazjaniju uvlači USA. Odoše oni kući a kada počne zarobljavanje ovih iz SAS, biće veselja.
Petak 01.04.2011. 19:38
Ne znam od kada super modernoj tehnologiji smeta malo kiše ili pjeska..Ajde, ajde..priče za malu djecu. Ja mislim da se u pozadini, nama naravno nevidljivoj igraju velike igre velikih svjetskih igrača. Tko zna kakvi se nevidljivi ratovi događaju, a mi za to ne znamo. I kakva je to politika. Pa kad se je zbilo nešto tako da se jedna zemlja tako agresivno napadne, i onda se odjednom, tako naglo prestane? Nije ovo uobičajno situacija.
Petak 01.04.2011. 22:31
Evo, došla je vijest da su pobunjenici spremni obustaviti vatru ako libijska armija prekine s napadom...Eh, a kad se sjetim vijesti od prije jedva tjedan dana da su pobunjenici zauzeli skoro cijelu Libiju, da je Gadafi stjeran u kut i ima samo par gradova... Vjerujem da ovi traže prekid vatre da se malo obnove i da im dođe oružje, i da su stjerani u kut, ali Gadafi je glup ako prihvati to, jer će oni čim povrate snage opet krenuti. Treba ih sada sasjeći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online