Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 12.03.2011.
06:13
Vesti A

Srbi žrtve prvog etničkog čišćenja

Prvo etničko čišćenje u Evropi počinjeno je nad Srbima u Hrvatskoj 1941. godine, rečeno je nedavno prvi put, jasno i glasno, usred parlamenta Italije i zabeleženo u svim italijanskim medijima, preneo je rimski list "Tempo".

- Senator Ajmone Finestra je baš tim rečima započeo obraćanje parlamentu 14. februara povodom ponovnog objavljivanja knjige "Jugoslovenski tretman za Italijane posle 8. septembra 1943." - izjavila je u intervjuu Srni novinarka italijanske državne televizije RAI Mila Mihajlović, koja je i autor teksta u "Tempu".

Dve ubijene devojčice u logoru na Pagu

Mihajlovićeva ističe da je prvi put u istoriji neko drugi, a ne Srbi, zvanično i javno izjavio, podnoseći materijalne dokaze, da je prvo etničko čišćenje počinjeno nad Srbima u Hrvatskoj pre ravno 70 godina, a nekoliko godina kasnije i nad Italijanima, da bi se ponovilo 1995. nad Srbima u Hrvatskoj.

"Na poslednjih deset stranica pomenute knjige objavljene su fotografije - svedočanstva o zločinima nad Srbima, nedoklane srpske dece iščupane iz ustaških kandži, izranjavanih muškaraca i žena izvučenih iz jama", prenosi "Tempo".


"Tu je i pet fotografija neprocenjive istorijske vrednosti, jedinih dokumenata o postojanju i užasima ustaškog logora na ostrvu Pagu, logora u sastavu kompleksa Jadovno u kome je za samo 132 dana ubijeno više od 40.000 Srba i Jevreja", piše list.

Preživeo klanje: Srbin u Obrovcu 1941.

Italijani su naredili zatvaranje logora istog časa kad su preuzeli vlast, preneraženi zločinom koji, prema Finestrinim rečima, ljudska svest nije mogla da zamisli.

- Ne samo da su italijanske vojne vlasti naredile zatvaranje ustaških logora, već su Italijani zaslužni i za dokumentovanje zločina.

Bez dokumenata i materijalnih dokaza zavera ćutanja, koja je do sada pokrivala neviđeno etničko čišćenje i genocid nad Srbima u Hrvatskoj, ostavila bi ga i dalje kao nešto što ne postoji. Maltene, kao srpsku izmišljotinu - zaključila je Mihajlovićeva.

Ratovanje sa četnicima


Senator Ajmone Finestra neposredni je učesnik tih zbivanja, bivši dobrovoljac, čiji je najveći ponos ratovanje sa četnicima protiv komunista u šumama Velebita, navodi se u tekstu koji je objavio "Tempo".


Finestra je svedočio da su Italijani spontano stali na srpsku stranu, a u Gračacu odmah nakon dolaska zauzeli ustašku kasarnu i oslobodili zatočene srpske žene i devojke.


Senator Finestra kaže da je za vreme italijanske okupacije ustašama bilo zabranjeno da nose oružje i da su Hrvati zbog toga mrzeli Italijane koji su im ispod noža otimali Srbe.

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 10:06
Eto zašto su Hrvati i Slovenci igrali igru kod nesretnog kralja Aleksandra da ih ne ostavlja pod Austijom posle pobede u I svetskom ratu. Da je lepo prihvatio mapu Londonskog sporazuma iz 1915 godine Italijani bi bili na Jadranu severno od Splita, a Srbija od Splita do Herceg Novog. Na kopnu bi Italijani imali da podele Sloveniju sa Austrijom , a Hrvatsku bi podelili Srbi i Austrijanci. Ta mapa je precizno urađena od strane Engleza, Francuza i Italijana po ETNIČKIM granicama sa većinskim SRBSKIM stanovništvom. Naravno da su onda Pavelić i Tuđman morali da to etnički očiste od Srba da se ne bi jednog dana rodio Srbin koji će to da realizuje.
Subota 12.03.2011. 13:12
Delo izadje na videlo uvek !!!
Subota 12.03.2011. 13:49
i onda vlada srbije mijenja svoju strategiju radi dobrosusedskih odnosa i odustaje od zahtijva za vračanje konstitutivnosti srbima u hrvatskoj!!!!nema goreg neprijatelja srbima od srpske vlade!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online