Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.03.2011.
07:12 >> 08:52h
Vestionline A

Gadafi traži suspenziju sankcija UN

Režim Moamera Gadafija zatražio je danas da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija suspenduje sankcije uvedene protiv libijskog vođe zbog njegovog reagovanja na nemire u Libiji.

U pismu koje je Savetu bezbednosti uputio šef libijskog Narodnog komiteta za spoljne odnose Musa Mohamad Kusa, navodi se da je samo minimalna sila upotrebljena protiv demonstranata, kao i da je vlada "zatečena" zbog sankcija koje su uvedene prošle sedmice, prenosi AFP.

Upotrebili smo minimalnu silu protiv demonstranata: Moamer Gadafi
 


Gadafijev režim je pozvao da budu suspendovani zabrana putovanja i zamrzavanje imovine libijskog vođe i njegovih najbližih saradnika i rođaka, "dok ne bude utvrđena istina".

Pismo, datirano 2. marta, predstavlja prvo zvanično reagovanje upućeno Ujedinjenim nacijama, navodi francuska agencija.

Američki ratni brodovi stigli na Krit

 

Dva broda sa 1.300 američkih marinaca pristala su u američku bazu na Kritu, u okviru akcija koje SAD preuzimaju zbog situacije u Libiji, saopštila je mornarica SAD.
Portparol mornaričke baze Suda zaliv Pol Farli izjavio je da su dva broda stigla u bazu, sa ukupno oko 4.000 članova posade, uključujući marince, preneo je AP.
SAD su saopštile da žele da predsednik Libije Moamer Gadafi siđe sa vlasti i da razmatraju moguće odgovore na krizu, neisključujući uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Libije.


Na Krit je ranije stiglo oko 400 američkih marinaca, a Farli je tom prilikom rekao da su oni došli da bi američki predsednik Barak Obama imao što veći broj opcija u pogledu Libije. Oko 100 pristalica grčke Komunističke partije okupilo se prošlog petka u kritskom gradu Hanija, blizu baze, protestujući zbog dolaska američkih snaga.


Savet bezbednosti UN jednoglasno je krajem februara usvojio rezoluciju kojom se zamrzava imovina libijskog vođe i petoro njegove dece, a od Međunarodnog krivičnog tribunala je zatražio da ispita nasilje režima protiv stanovništva, jer se ono može smatrati zločinom protiv čovečnosti.

Istom rezolucijom Libiji se uvodi embargo na uvoz i izvoz oružja, a za Gadafija, njegovu kćerku i četiri sina, zajedno sa još 10 drugih članova porodice i bliskih saradnika, uvodi se zabrana putovanja.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2011. 07:57
Kakva suspenzija,jutros slusam CNN,i izjave americke vlade kako ce preduzeti sva sredstava da skinu tiranina sa vlasti,sto znaci upotrebu oruzja i bez saglasnosti UN,koje su im zadnja rupa na svirali.
Subota 05.03.2011. 11:36
Polupao aerodrome pa nije uspelo sletanje transportnih aviona zbog "evakuacije ugroženih civila". Sada ipak moraju da igraju otvoreno. Prvih 400 marinaca je spremno za ukrcaj na nosač 42 helikoptera, a resto ide na brod transporter amfibija za iskrcavanje. Ali se ne kreće dok se prvo ne uvede zabrana leta za Gadafija. Zabrana leta predviđa "blokadu" radarskih stanica na zemlji tako da moraju prvo da dejstvuju sa nosača aviona. Ali je dogovor da ovaj put čekaju mandat od UN. Ovog vikenda se rešava sudbina Gadafija jer UN neće zasedati pa bi mogao da udari svom silom i završi stvar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online