Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.02.2011.
12:03
N. Jokić - Vesti A

Amerikanci prepuštaju Balkan Nemcima: Berlin sad kroji sudbinu Bosne

Angela Merkel preuzela je vodeću ulogu u rešavanju bosanskog pitanja pošto su svi dosadašnji pokušaji propali, a veruje se da je neće zaplašiti ni Dodik, pred kojim je OHR pokazao nemoć.

HOĆE LI SE DOGOVORITI: Milorad Dodik i Angela Merkel nedavno u Berlinu

Evropa želi da balkanske zemlje uđu u Evropsku uniju ne samo da bi onemogućila destabilizaciju kakva se dogodila devedesetih godina prošlog veka već i da bi bila prva sila u regionu ispred Turske i Rusije, ocenjuje između ostalog prestižna američka agencija Stratfor u analizi pod naslovom "Evropa podstiče reforme na Balkanu".


Stratfor, koji se uvek oslanja na visoke američke izvore, iznosi ocenu da SAD prepuštaju Evropi odgovornost za region s tim da je jasno da liderska pozicija u Evropi pripada Berlinu, jer je Nemačka iz ekonomske krize izašla kao politički i ekonomski lider EU.


Stratfor ocenjuje da su "evropski lideri nestrpljivi na čelu sa Merkelovom" i da oni misle da Evropa ne može da čeka još dugo na sporu evoluciju Balkana.

Sutra: Vreme za nove političare

Stratfor najavljuje da je nemačka kancelarka Angela Merkel u jeku priprema za "veliko dogovorno rešenje" u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje i njen nedavni susret sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

U svojoj analizi Stratfor na osnovu "brojnih izveštaja iz regiona" zaključuje da će nemačko rešenje uključiti stroge "kazne za one političare koji budu zastupali krajnje nacionalističke stavove".


"Nemačka želi da smiri napetosti na Balkanu što je brže moguće i sprovede potrebne reforme kako bi se ova zemlja našla na putu koji vodi u Evropu", kaže se u Stratforovoj analizi i naglašava da "sama po sebi federalna vlada u Sarajevu ne mora da bude toliko važna za Berlin". Još manje će Nemačka brinuti da li možda treba "stati na žulj lokalnim vlastodršcima.

NIŠTA OD REFORMI: Silajdžić i Ingliš
 


"Dodikova nadmenost u odnosu na Kancelariju Visokog predstavnika ojačala je njegovu moć i pokazala da je Zapad nemoćan. Biće mu, međutim, mnogo teže da zaplaši Merkelovu", zaključuje Stratfor.


Američka agencija indirektno objašnjava "evropsku žurbu na Balkanu" i činjenicom da "Turska i Rusija još uvek nisu dovoljno jake u regionu da bi ponudile jasnu ekonomsku alternativu i skrenule balkanske države sa puta evropske integracije. Ni Turska, ni Rusija ne nude pristup tržištu i potencijalne investicije kakve Evropa može da ponudi", zaključuje Stratfor.

Jača uticaj Turske i Rusije


"Uticaj Turske jača u regionu. Turska je minirala razgovore u Butmiru pod vođstvom Evrope na traženje tadašnjeg bošnjačkog predsednika Harisa Silajdžića", naglašava se u Stratforovoj analizi i dodaje da je i Rusija značajno investirala u Republici Srpskoj.

 

"Prisustvo Moskve i Ankare samo po sebi nema destabilizujuću ulogu, ali ono otvara mogućnost da jednog dana buduća Evropa bude primorana da ide u Moskvu i Ankaru kako bi pregovarala o onome što se događa u njenom sopstvenom dvorištu.


Stratfor ocenjuje da Nemačka ostavlja otvorenim pitanje kako će biti reformisan Dejtonski ugovor koji se naziva ustavom BiH.

Ren, Bilt i Štajnberg

"Zapad bi želeo jako federalnu vladu u Bosni. Ta vizija je delimično rezultat shvatanja kako BiH u normativnom pogledu treba da izgleda. Ovo shvatanje je posledica uverenja da bi cepanje ove države po linijama etničkih entiteta - kako je to učinio Dejton - na kraju dovelo do obnavljanja nacionalističkog nasilja iz devedesetih godina", piše u analizi Stratfora.
 

Propao plan Švedske


Stratfor podseća da je poslednji pokušaj da se nađe rešenje za Bosnu učinjen 2009. godine na pregovorima u Butmiru pod vođstvom Švedske.
"U trenutku kada je kriza evrozone u punom jeku, pitanje je sada koji će stepen važnosti dobiti normativna pitanja u radnom kalendaru Nemačke koja ima liderski položaj u Evropi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online