Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.11.2010.
07:21 >> 10:22h
Tanjug A

SPO se transformiše u modernu desnicu

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je da je pred Srpskim pokretom obnove suštinska modernizacija i reorganizacija na svim nivoima i da će se ta stranka transformisati .

Srđan Srećković, potpredsednik SPO-a i ministar za dijasporu Srbije
 

- Usvojićemo Program evropske desnice Srbije i cilj nam je da u narednim godinama preuzmemo ključnu ulogu na toj ideološkoj strani našeg političkog spektra. Budućnost Srbije je u saradnji demokratske levice, koja se polako profiliše i koju predvodi DS, i evropske desnice, u kojoj će, verujem, važnu ulogu imati SPO - rekao je Srećković za beogradske "Večernje novosti".

Može jedna rekonstrukcija Vlade

Srećković je kazao da SPO, čiji je potpredsednik, podržva ideju da se početkom godine izvrši rekonstrukcija Vlade i započne racionalizacija celokupne državne uprave. Prema njegovim rečima, kada dođe vreme, logično je da se lideri vladajuće koalicije sastanu i dogovore na koji način će da se izvrši rekonstrukcija.


- Treba imati u vidu odnos političkih snaga i šansu da u poslednjoj godini mandata ubrzamo reforme i evrointegracije. Imamo puno poverenje u DS koji je stožer koalicije i verujem da će se pronaći najbolja rešenja. Nikada ne bih bio prepreka bilo kom dogovoru koji je u interesu građana - rekao je Srećković.

Jao, daleko smo mi od Evrope...

Upitan da li je SPO kao stranka koja je ostajala bez mandata u parlamentu, za ukidanje blanko ostavki za poslanike, on je odgovorio da je evropska tekovina da mandati pripadaju poslanicima, tako da na srednji rok blanko ostavke treba da se povuku.


- Ali, objektivno, naš politički sistem još nije na nivou evropskog i zato se moramo postepeno prilagođavati. Kod nas neko sa puno novca može da kupi celu poslaničku grupu, što je u Evropi nezamislivo - istakao je Srećković.

Regionalizacija i restitucija

Prema njegovim rečima, kad započne proces regionalizacije, najlogičnije je da svaki region bude zasebna izborna jedinica, s tim što smatra da treba da ostane proporcionalni sistem jer najbolje odražava izbornu volju građana.


On je istakao i da pitanje restitucije konačno dolazi na dnevni red. "Politička saglasnost postoji, a radna verzija zakona nalazi se u Ministarstvu finansija. Očekujem usvajanje na prolećnom zasedanju, a suština je da ispravimo istorijsku nepravdu, ali da nikome ne nanesemo novu", rekao je Srećković.

POVEZANE VESTI

Subota 27.11.2010. 09:12
a stanovi na starom gradu ? hoce li drzava pokazati funkcionalnost, ili je u srbiji pravda selektivna?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online