Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.11.2010.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Srbi s Kosmeta - u se i u svoje kljuse

Scenario s nedavno održanog sastanka srpskih političara s Kosova u Beču ponovio se u Beogradu. Predstavnici vlasti, s izuzetkom državnog sekretara Ministarstva za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića i republičkog poslanika Dejana Radenkovića, nisu došli na sastanak s liderima političkih partija s KiM koji učestvuju na prištinskim izborima.

Ranđel Nojkić
 

Cilj inicijatora sastanka - Saveta za inkluzivno upravljanje iz Njujorka - bio je da kosovski Srbi razgovaraju s predstavnicima vlasti, ali i da se međusobno zbliže, s obzirom na to da s nekoliko različitih lista izlaze na kosovske izbore. Sagovornici se slažu da ni taj pokušaj nije urodio plodom.
 

- Stoji zamerka da se zvanični Beograd sveo na Olivera Ivanovića koji, čini mi se, nije predstavljao državnu politiku nego svoje stavove, što nije dobro. Osim toga, on je blizak Samostalnoj liberalnoj stranci (SLS), čija je politika unapred određena i koji imaju svog prištinskog koalicionog partnera. Organizatori su želeli da uspostavimo neku saradnju i zajednički interes, i da se naprave kontakti sa Beogradom. Pretpostvljam da su im namere bile iskrene, ali se može zaključiti da do svega toga nije došlo - kaže Ranđel Nojkić, član Srpskog pokreta obnove, koji se nalazi na Jedinstvenoj srpskoj listi.
 

Kancelarija u Prištini

Savet za inkluzivno upravljanje iz Njujorka je nevladina organizacija koja želi da ima savetodavnu ulogu u podršci ostanaku srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Savet ima kancelariju u Prištini, a već je organizovao nekoliko sastanaka lidera kosovskih Srba i vlasti u Beogradu, uključujući i onaj u Beču. Predsednik Saveta Aleks Grigoriev Roinišvili kaže da naredni sastanak planiraju posle izbora.

Petar Miletić, član SLS-a, takođe zamera što na sastanak nisu došli ni predstavnici vlasti ni opozicije.
 

- Pretpostavljam da nisu došli jer znaju da su tema kosovski izbori, a ako bi u tim razgovorima učestvovali, mogu samo da izgube, a ne da dobiju. Bili smo samo mi Srbi s Kosova, a mi smo i ranije uglavnom sve rekli jedni drugima šta imamo - objašnjava Miletić.
 

Na sastanku se razgovaralo i o načinu na koji bi Srbi postali ozbiljan i čvrst politički faktor na Kosovu, kod međunarodne zajednice i u Beogradu. Bilo je reči i o postizbornim koalicijama srpskih partija. Ranđel Nojkić kaže da bi Jedinstvena srpska lista mogla sa SLS-om (kojoj zamera što nije pokušala da promeni zakone usvojene u kosovskom parlamentu) da uđe u koaliciju, ali samo pod uslovom da ta stranka prihvati u potpunosti njen program.
 

Traže ostavku Tadića i smenu Trajkovićeve i Nojkića

 

Delegati Skupština zajednica opština Kosova i Metohije pozvali su juče kosovske Srbe da ne učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 12. decembra na Kosovu.

Delegati smatraju da Srbi ne smeju da budu deo izbornog procesa jer bi u suprotnom priznali nezavisnost Kosova. Na sednici održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, delegati Skupštine zajednica opština KiM osudili su prijavljivanje tzv. Srpske liste za izbore. Oni su u zaključcima naveli da bi zvanični Beograd trebalo da razreši odgovornih državnih funkcija čelnike Srpske liste Radu Trajković i Ranđela Nojkića, istovremeno zatraživši ostavku i Borisa Tadića zbog "neiskrene, problematične i izdajničke politike" prema Kosovu i Metohiji.

Delegati Zajednice su zatražili od vlasti u Srbiji da uskrati dalje poverenje Euleksu i vrati Unmiku ranije kompetencije, a od šefa Unmika Lamberta Zanijera da uvažava legitimne predstavnike srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online