Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.11.2010.
07:42
Tanjug A

Malović: Preispitaćemo odluke o neizabranim sudijama

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će u narednom periodu, u saradnji sa predstavnicima Evropske komisije, biti uspostavljena procedura koja će omogućiti preispitivanje individualnih odluka o neizabranim sudijama u kojima je eventualno napravljen propust.

Snežana Malović

"Visoki savet sudstva u svim slučajevima u kojima Ustavni sud usvoji žalbu neizabranih sudija preispitaće svoju odluku iz decembra. Prva javna rasprava pred Ustavnim sudom o žalbama neizabranih sudija održaće se već u ponedeljak", kazala je Malovićeva u intervjuu "Politici".


Na toj sednici će predstavnik Visokog saveta sudstva (VSS) izneti konkretne argumente zašto podnosilac žalbe nije prošao u postupku opšteg izbora, na koje će suprotna strana moći da odgovori, rekla je ona povodom izveštaja Evropske komisije i kritika koje su izrečene u vezi sa reformom pravosuđa.


Malovićeva je kazala da će Ministarstvo pravde, u domenu svoje nadležnosti, učiniti sve da reforma pravosuđa bude dovršena i da Srbija "dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU do kraja 2011. godine".


"Pred nama je dosta posla i izazova i mi ćemo učiniti sve da reforma pravosuđa bude dovršena u skladu sa evropskim standardima. Dakle, verujem da ćemo sve svoje obaveze, koje su definisane u preporukama Evropske komisije, ispuniti do maja naredne godine", rekla je ona.


Ministarka je navela da će do kraja godine biti izabrani predsednici svih sudova u Srbiji.
"Izborni postupak je u toku. Tročlana komisija Visokog saveta sudstva obavlja razgovore sa kandidatima i taj posao će biti okončan do 17. novembra. Posle toga pristupiće se odlučivanju. Visoki savet sudstva predložiće jednog ili više kandidata za predsednika suda, a konačnu odluku doneće Skupština Srbije", rekla je ona.


Što se tiče konstituisanja stalnog sastava VSS i Državnog veća tužilaca (DVT), ona je rekla da će taj postupak biti okončan tokom decembra, jer je to "bitan korak u daljem toku reforme, imajući u vidu da će stalni sastav biti nadležan za dalji tok izbora sudija i tužilaca, kao i za rešavanje otvorenih pitanja i postupanje po budućim odlukama Ustavnog suda na žalbe neizabranih sudija i tužilaca".


Ona je najavila da će konkursom, koji će biti raspisan odmah po formiranju stalnog sastava VSS i DVT, biti popunjena 104 upražnjena mesta u sudovima.


"Radna verzija Zakona o izvršnom postupku već je na ekspertizi Saveta Evrope, u toku je javna rasprava o Zakoniku o krivičnom postupku. Zakon o notarima i advokaturi naredne sedmice, pošto dobijemo mišljenje resornih ministarstava, biće upućeni na vladu, tako da će do kraja godine i ti zakoni biti usvojeni", kazala je Malovićeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.11.2010. 09:24
Malovićka srećo,uvaljuješ se sve dublje.Pusti mangupe,nek se sami vade.Baš si sexi sa tim naočarima i biserima.Nadam se da ti to pomaže u poslu,da bar malo olakšava težak rad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online