Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.11.2010.
10:21
Alo A

Vučetić: Mladića čuvaju Rusi i Kinezi

"Ratko Mladić živi u Rusiji, gde ga drže na tacni, a priče da se skriva u Novom Beogradu su najobičnija izmišljotina obaveštajnih službi“, tvrdi školski i ratni drug najtraženijeg haškog optuženika Ratko Vučetić (67).

I da znam gde je neću da kažem: Ratko Vučetić
 

Vučetić, penzionisani kapetan vojnog broda koji je optužen da je u leto 2002. krio Mladića u svom beogradskom stanu, kaže da su ove optužbe gruba neistina.

Mladićevi dnevnici uzeti još 2003.

 

"Ove njegove beležnice, 53 komada, uzeli su još 2003. iz Mladićeve kuće i onda su njegovoj ženi Bosi, pri ovoj poslednjoj premetačini, podmetnuli pet-šest. Ovaj naš komitet za saradnju sa Hagom to onda daje na delove, kad je dolazila Karla, pa sada Bramercu. Rukopisi su njegovi", kazao je Vučetić.

"Poslednji put sam ga video na Vidovdan, 28. juna 2001. godine, kada je Slobodan Milošević transportovan u Hag. Pomislili smo da će doći i po njega, pa je nas pedesetak njegovih saboraca otišlo na Banovo brdo da ga zaštiti. Znao je da će ga voditi u Hag, tako je i bilo. Pokušali su tog 28. juna da ga privedu ovi Đinđićevi, Dušan Mihajlović, tadašnji ministar policije... Čak se gore i pucalo, ali ne bih o tome", rekao je Vučetić u intervjuu za !Alo".


On navodi da mu je Mladić tada rekao da se neće živ predati i da ne brinemo.

"Dok je sedao u automobil, poručio je: 'Doviđenja, ako Bog da, videćemo se kad dođu bolja vremena'. Dva puta je to ponovio i otišao je. Posle sam preko svojih veza saznao da se krije u vojnim objektima na Divčibarama i Rajcu. Nikad ga posle nisam video. Svaki trag mu se se gubi od tada", tvrdi Vučetić.


Na konstataciju da se priča da je još u ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, on kaže: "Ma nema govora! On uopšte nije u Srbiji. Kad Mira i njen sin Marko mogu da žive u Moskvi, zašto ne bi i Mladić, pa njega su Rusi držali kao na tacni. S njim sam u februaru 1993. tamo bio u poseti, gde nas je primio ruski patrijarh Aleksej, kod koga se poseta najavljivala mesec dana ranije. Patrijarh je bio na jednom sastanku, ali kada su mu javili da je došao Mladić, on je prekinuo sastanak i mi smo u razgovoru s njim proveli oko dva sata".

Mladić se neće živ predati


"Ako imaju ovi naši pameti da mu se ne primiču. Takav je čovek. On na sebe neće dati. Dao sam im sugestiju da je opasan, da ne bi ginuli ljudi badava, jer nečiji sin bi poginuo. Nije on Zdravko Tolimir ili Slobodan Milošević. On sebe brani, a kad on nešto odluči, nema sredstava koje neće upotrebiti. Oni ga nikad živog neće uhvatiti", naveo je Vučetić.

On je dodao da bi Mladića, čak i da je maskiran prepoznao po hodu i naveo da ne veruje da nosi bradu.

"Kada smo ušli u muzej njihovih velikana iz Prvog i Drugog svetskog rata, Mladić je pitao jednog generala čiji je prazan prostor sa leve strane, a on mu je odgovorio da je to njegovo mesto. Skinuli su platno, a ispod njega je bila Mladićeva slika. To sam video svojim očima! Prema tome, zaključujem - ako je imalo bio pametan, otišao je tamo... Zaštitu mu pružaju Rusi, ali možda i Kinezi, jer su iz njihovog ministarstva odbrane dolazili u Republiku Srpsku. Nema toga na zemaljskoj kugli, osim ovog Zapada, ko ga ne bi primio u svoju kuću i s njim živeo. Takav je čovek", tvrdi Mladićev drug.


O Mladićevom odnosu prema vivšem predsedniku SRJ i Srbije Slobodanu Miloševiću, Vučetić kaže: "On Miloševića nije bendao ni za suvu šljivu. Čak ga je i psovao, ali ružno je da ja to pričam. Psovao ga je za prodaju zemlje. I Republike Srpske i Srbije. Jer, koliko mu je na srcu bila RS, još više mu je bila Srbija. Pa mi smo pili majčino mleko iz Srbije u toku rata. Morate ceniti i voleti majku koja vas doji. On je Miloševiću tri puta zalupio telefonsku slušalicu. Čak mu je rekao: 'Ma goni se, bre, u tri p... materine. Skini mi se s vrata!”


Ne voli kompjuter, voli pčele

 

Ratko voli da igra šah i stoni tenis. Spreman je celu noć da igra dok ne dobije partiju. Voli i pčelarstvo, čak je kod Valjeva kupio ranije neki plac gde je držao pčele. Međutim, kompjuter i telefon ne voli. Od kompjutera je bežao kao đavo od krsta, priča Vučetić.

 


Vučetić je kazao da se, zbog ucene Mladićeve glave na 10 miliona evra, smatra ugroženim kao njegov prijatelj zbog toga što "nema države".

"U ovoj zemlji vršljaju razni lovci na glave. Direktor BIA je otkrio 45 stranih službi koje vršljaju po Srbiji i umesto da ih protera, oni i dalje rade. Tu je i BND, MI6, Mosad, CIA... Pa znate li vi koliko ih je u zgradi Ministarstva odbrane? Sve što progovori Šutanovac, CIA odmah sazna", tvrdi on.
 

Mladićev školski drug tvrdi i da su priče o njegovom lošem zdravstvenom stanju "laži i izmišljotine službi bezbednosti. U aprilu 2001. pio je lekove za regilusanje niskog krvnog pritiska. On je najviše pokleknuo duhom kad su mu ubili ćerku. Meni je tad rekao da su je ubili. On zna ko je to uradio".

Hteo da studira medicinu

 

Na pitanje kakav je Mladić bio u školi, Vučetić odgovara: "Odličan je bio. Sve vojne škole završio je s odličnim uspehom. Inače, želeo je da studira medicinu. Išli smo nekoliko godina u Kalinoviku zajedno u osnovnu školu. Izuzetno je znao sprski, a ja račun, to jest matematiku. Onda smo prepisivali i jedan drugom puškice davali".


Upitan da li vlast i dalje prati optužene “jatake”, Vučetić je odgovorio potvrdno. "Mene su pratili do pre mesec dana, ali Stanka Ristića ne puštaju. Non-stop mu sede kod zgrade. Misle valjda da ćemo ih odvesti do Mladića. Napišite - i da znam gde je, ne bih ga odao ni za kakve pare".

POVEZANE VESTI

Sreda 10.11.2010. 10:31
srbija place za takvim ljudima. srbiji su potrebni takvi ljudi. svaka cast vuceticu. znaci i pucalo se. secam se kada je to demantovano. samo cackajte. onda se nece pucati nego ce grunuti. ne zaboravite. to je srpski general, ratko. ratko upamtite dobro,. ratko mladic. pravi srpski generali se ne predaju. ziveo ti nama generale i nadziveo dusmane.
Sreda 10.11.2010. 11:01
Uklapa se da je u Rusiji. Ovih dana Rusi traže zatvaranje suda u Hagu. Karadžić je trebalo da ode van Srbije, ovde se prodaje sve a vlast je u kandžama stranih tajnih službi.
Sreda 10.11.2010. 11:12
vlast je u kandzama od ubistva prenijera. strane obavestajne slube rade svoj posao u zgradi za koju ni kiriju ne placaju. rade, ali ne bave se mladicem. prvi posao su obavili besprekorno. rade ono sto mi ne vidimo ali zato dobro osecamo. ostace oni tu gde jesu, jos dugo. kao i ova vlst. zato su oni tu. zar ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online