Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.11.2010.
10:15
Nikola Žarković A

Ruka spasa za bivše narkomane

Štićenicima "Zemlje živih", zajednice za lečenje bolesti zavisnosti, koju je SPC osnovala pri manastiru Kovilj, iz dijaspore je ponuđena ruka spasa, odnosno obezbeđen posao za njene pojedine štićenike.

Štićenici "Zemlje Živih" na Čeneju
 




Milenko Babić (46), biznismen iz Ofenbaha kod Frankfurta, boravio je nedavno u komuni "Zemlje živih" na Čeneju kod Novog Sada i svešteniku Branku Ćurčinu saopštio:


- Oče, spreman sam da u svojoj firmi obezbedim posao za dvojicu najboljih iz ove grupe. Osim toga u najskorije vreme učiniću sve da upoznam svoje partnere sa vašom plemenitom misijom kako bi vam pomogli da što lakše obavljate ovaj težak posao. Uradiću to jer sam potpuno uveren da crkva ove ljude može vratiti na pravi put.


Milenko kaže da je srećan što ga je njegov prijatelj Radislav Radeka upoznao s ocem Brankom.


- Siguran sam da je otac Branko kadar za velika dela kao što je izbavljanje nesrećnika iz kandži narkomanije.

Human gest Radislava Radeke


Radislav Radeka je u toku rata iz Hrvatske uspeo da ode u Italiju, gde je proveo 13 godina. Potom je došao u Novi Sad i otvorio perionicu za automobile. Prvi je u ovom kraju obezbedio radno mesto za mladića koji je na Čeneju na drogu - zaboravio.
- Dečko je veoma vredan, pažljiv i niko ko ga ne poznaje ne bi mogao da zaključi da pre koju godinu nije koristio narkotike. Uskoro će se oženiti i dobiti dete. Sve ću učiniti da mu obezbedim egzistenciju - priča Radeka. Kada je ispratio svog prijatelja Milenka Babića u Nemačku, odvezao je pločice u centar u Krčedin kako bi ih postavio u zgradi koju je zajedno sa imanjem crkvi poklonila Snežana Denker iz Čikaga. Udala se za Amerikanca, živi u SAD, ali otadžbinu nije zaboravila.

 


Babić se iz rodnog Bosanskog Novog (današnji Novi Grad) pre dvadesetak godina otisnuo u Nemačku. Sa suprugom, ćerkom i sinom sagradio je lepu kuću na Tatarskom brdu u Sremskoj Kamenici, gde često dolazi, a gde mu živi brat sa porodicom.

Nije se kaže dogodilo da doputuje u otadžbinu, a da ne poseti rodni kraj i svoje Krajišnike. Tamo živi i njegova majka Mileva.
 

- Uvek me dočeka sa pitom zeljanicom. Kad bih imao više vremena, tamo bih ga proveo, nigde nije kao u zavičaju - kaže Milenko koji je u stanju da sa nekoliko mobilnih telefona istovremeno kontaktira sa brojnim poslovnim partnerima, ali i rodbinom i prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj.


Otac Branko Ćurčin je Milenku Babiću ispričao da je "Zemlja živih" formirana sa blagoslovom episkopa bačkog Irineja i da ovakvi centri sa psiho-socijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju rade još u Vilovu, Brajkovcu kod Lazarevca, Vitkovcu kod Aleksincu i Krčedinu, gde su samo muškarci, kao i u Bačkom Petrovom Selu pod čijom krovom su žene.

Otac Branko Ćurčin u razgovoru sa štićenikom
 


- Želimo da pomognemo svima koji se osećaju umorno, neostvareno, promašeno, razočarano, zavisnicima i onima koji to nisu, tužnima i siromašnima u srcu. Verujemo da hrišćanski život svojom punoćom daje istinski odgovor na ljudski nemir uz molitvu, rad, iskreno prijateljstvo, istinu i odricanje. U našim bratstvima se ne puši, nema alkohola ni televizije. Ovde na Čeneju je 20 ljudi. Najmlađi ima 23 a najstariji 38 godina. Peku hleb, čiste po kući, rade u bašti, na njivi, druguju sa životinjama, rezbare. A uslov za ulazak u zajednicu samo je jedan - želja za menjanjem. Ostaju od jedne do tri godine što zavisi od lične istorije pojedinca, njegovih navika i sposobnosti, ali i od toga koliko je prihvatio zajednicu. Ovo nije bolnica nego škola života - ističe otac Branko.

"Zemlja živih" trenutno ima 125 štićenika koji ne plaćaju ništa.
 


 


- Snalazimo se da im obezbedimo neophodno - kaže otac Branko. - Nije lako, ali uspevamo zahvaljujući Milenku i mnogim drugima iz dijaspore koji su obezbedili prilične sume novca. Želim da istaknem sveštenika u Čikagu Miloša Vesina koji je do sada poslao više od 100.000 dolara. Pomogli su i sveštenici iz Belgije i Nemačke Jakov Marković i Branislav Čortanovački, pa Novosađanin Boro Rudić koji živi u Pragu. Ljudi poput Milenka Babića i Radislava Radeke duboko shvataju značaj ovog poduhvata koji je živo svedočanstvo da droga nema poslednju reč.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online