Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.11.2010.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Država čeka da pomru naslednici

Budući da je voda došla do grla, jer je jedan od ključnih uslova da bi Srbija zvanično dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji da donese zakon i vrati imovinu koju su posle Drugog svetskog rata komunisti oteli, najnovija verzija Nacrta zakona o denacionalizaciji trebalo bi do kraja ove godine da ugleda svetlost dana.

Uzaludni protesti: Vlast i dalje ne želi da ispravi nepravdu

Po ovoj verziji nacrta, kako je nezvanično procurila u javnost, za razliku od prethodnih, ne predviđa se vraćanje imovine u naturalnom obliku već isključivo u novcu i vrednosnim hartijama, koji će se vlasnicima ili njihovim zakonitim naslednicima isplaćivati u periodu do 20 godina.


Ovome u prilog govori činjenica da je Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja kroz Zakon o planiranju i izgradnji omogućilo da vlasnici objekata na zemljištu otkupe i to zemljište i izbrisalo mogućnost naturalne restitucije.


- To je isto urađeno i Zakonom o privatizaciji i ne vidim mogućnost da se imovina vraća u naturalnom obliku - izjavio je nedavno ministar ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulić.


Restitucija je, kaže Milan Parivodić, "jasno definisan pojam i predviđa vraćanje u izvornom obliku".

Prevara: Milan Parivodić

Parivodić je u bivšoj vladi Vojislava Koštunice bio zadužen za zakon o denacionalizaciji i za čijeg je mandata donet propis o o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.


- Sve osim vraćanja u izvornom obliku je kompenzacija i ona mora da sadrži element proporcionalnosti, odnosno finansijsku nadoknadu u realnoj vrednosti. I ne može da se s državne strane kalkuliše tako da će inflacija u međuvremenu obezvrediti sumu za obeštećenje i da će za 20 ili više godina potomci vlasnika, koji u međuvremenu pomru, umesto vraćene imovine dobiti u stvari simboličan novčani poklon da kupe par cipela - objašnjava za "Vesti" Parivodić.


Koliko je zakon o denacionalizaciji važan svedoči i nedavna izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je rekao da se pitanje restitucije mora rešiti, da se radi da o kompleksnom zakonu, ali koji ne sme da naruši finansijsku bezbednost zemlje.
 

Vila Dobrivoja Božića: Danas sedište Demokratske stranke

Naime, Srbiji je, prema ranijim procenama, potrebno više od tri milijarde evra za obeštećenje vlasnika i to samo onih kojima se ne može vratiti imovina u naturalnom obliku.

Porodica čeka povraćaj: Zadužbina Nikole Spasića

Ukoliko se izbaci mogućnost naturalnog vraćanja, suma za odštetu će vrtoglavo da poraste. Osim toga, problem je i dosadašnji proces privatizacije koji je u međunarodnim institucijama ocenjen kao sumnjiv pošto je privatizacija obavljana pre restitucije i u mnogijm slučajevima ostalo je sporno vlasništvo.

Budući da je tokom privatizacije izveden pogrešan redosled, država je propisala obavezu da pet odsto od svake privatizacije odlazi u Fond za restituciju.

Krajem prošle godine u tom fondu je bilo svega 53 miliona evra, što je 54 puta manje od svote koja je potrebna za restituciju. Jer, 140.000 pojedinaca se prijavilo za povraćaj imovine, 90 odsto tražene imovine je u vlasništvu države i 97 odsto zahteva odnosi se na zemljište


Podsećanja radi, od petokotobarskih demokratskih promena 2000. godine urađeno je nekoliko verzija nacrta zakona o restituciji, ali nijedan nije stigao do poslanika u Skupštinu Srbije na raspravu i usvajanje, dok se istovremeno sporna imovina krčmila i preprodavala.

Demokrate na otetoj imovini

 

Vila Aleksandra Acovića, čuvenog inženjera iz doba Kraljevine Jugoslavije, koja se nalazi u rezidencijalnom naselju na beogradskom Dedinju, u Užičkoj (nekad Rumunskoj) ulici broj 15 umesto da bude vraćena njegovom sinu Radisavu i unucima Aleksandri i Jelici, koji žive u Švajcarskoj, postaće uskoro kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića.


Ovaj potez aktuelnih vlasti Aleksandrov sinovac, arhitekta Dragomir Acović ocenio je u izjavi za "Vesti" kao "naknadnu overu svega onog što su komunisti otimali posle Drugog svetskog rata".


Sedište Demokratske stranke, čiji je Tadić lider, nalazi se takođe na tuđoj očevini, pošto su tu kuću u kojoj je stranka smeštena, u Krunskoj komunisti posle Drugog svetskog rata oteli inženjeru i pronalazaču železničkih kočnica Dobrivoju Božiću. Njegovi sinovi koji danas žive u Americi i Kanadi traže da im se ta nekretnina vrati.

 

 

 

Ko su vlasnici zgrada u centru Beograda?

 

- Zgrada Francusko-srpske banke, Knez Mihailova br. 36, potražuju naslednici porodice Bajloni i veliki broj drugih akcionara


- Ambasada Švajcarske u Birčaninovoj ulici 27, koja je bila nekada u vlasništvu porodice Bajloni, a potražuje je potomak po majčinoj liniji Jelka de Marsano
- Bioskop "20. oktobar" u Beogradu, koji potražuju potomci porodice Petrović iz Niša.


- Robnu kuću TA-TA u Knez Mihailovoj br. 5 u Beogradu potražuju potomci porodica Komadinić i Radojlović.


- Hotel "Kasina" na Terazijama potražuju naslednici porodice Marković
- Kafana "Znak pitanja" u Ulici kralja Petra u Beogradu potražuju je potomci porodice Pavlović


- Robna kuća "Mitić" u Knez Mihailovoj br. 41-43 potražuju naslednici porodica Mitić i Garašanin


Zadužbinu Nikole Spasića, Knez Mihailova 47 i 49, potražuje zadužbina Nikole Spasića, jedna od retkih čiji rad nije bio potpuno ugašen. I danas imaju manji stan u jednoj od zgrada.

Ponedeljak 01.11.2010. 13:15
"koji će se vlasnicima ili njihovim zakonitim naslednicima isplaćivati u periodu do 20 godina" Ovako absurdne gluposti mogu samo neiskusni politicari da izjave. Da sam vlasnik nekih od spornih nekretnina trtazio bih od drzave da mi isplati naknadu za koriscenje od 1945 pa do danas, a sto se tice 20 godina isplate. moze ali samo pod uslovom da isplata prati inflaciju i bude vezana za EVRO, kao sto oni vezuju njihove kredite. Naravno po pravdu bih isao u Strazbur.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online