Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 20.10.2010.
11:08
A

Nataša Mićić puši, a Čeda plaća 600 €

Poslanici Narodne skupštine i pored zabrane pušenja u zgradi parlamenta, koja važi od juče, nastavljaju sa starim navikama. Novinari su "na delu" uhvatili poslanike Liberalno demokratske partije Natašu Mićić i Slobodana Maraša, kao i Vjericu Radetu iz Srpske radikalne stranke. Lidija Vukićević iz SRS-a i Aleksandra Janković (Nova Srbija) najavile su pisanje peticije kojom traže da parlamentarcima bude obezbeđena bar jedna prostorija u kojoj će biti dozvoljeno pušenje.

Nataša Mićić i Slobodan Maraš duvane u skupštinskom restoranu

Odlukom sekretara srpskog parlamenta pušenje je od juče apsolutno zabranjeno u obe zgrade parlamenta, u Kralja Milana 14 i u Domu Narodne skupštine. Iako su se svi poslanici kleli da poštuju zabranu, novinari su se uverili da se duvanski dim i te kako osećao po čitavoj Skupštini, a poslanici su i sami priznali da i dalje puše u poslaničkim klubovima.


Nataša Mićić i Slobodan Maraš iz LDP-a, kao i Vjerica Radeta iz SRS-a i pored jasne zabrane uhvaćeni su sa cigaretom u skupštinskom restoranu. Za kršenje ovog pravila kazna je 5.000 dinara za fizička lica, od 30.000 do 50.000 za odgovorna lica, a 500.000 za pravna lica. Tako bi zbog ove tri cigarete poslanici LDP-a i SRS-a morali da plate ukupno 15.000 dinara, njihovi kontrolori, odnosno šefovi poslaničkih grupa ovih stranka Čedomir Jovanović i Dragan Todorović najmanje 60.000, a Skupština pola miliona dinara.

A tu je i Vjerica Radeta

Nezadovoljni zabranom, neki poslanici smatraju da bi ipak trebalo odrediti prostoriju za pušače. Poslanik NS-a Aleksandra Janković kaže da će razgovarati sa potpredsednicom Skupštine Gordanom Čomić.

Krasić poštuje zakon

 

 

Zoran Krasić ispred skupštine "na cigari"

  

Zabranu pušenja najozbiljnije su shvatili i napolje najčešće izlazili Zoran Ostojić iz LDP-a i radikal Zoran Krasić, koji slove za najstrastvenije pušače.
"Bez cigara ne mogu, protiv sam zabrane, ali šta ću, moram da poštujem zakon", rekao je Krasić.
I Milisav Petronijević i Saša Dujović iz poslaničke grupe SPS-JS bili su među poslanicima koji su pušili napolju. Na šalu novinara "eto za kakav ste zakon glasali, pa se sada smrzavajte sa nama", Petronijević je odgovorio: "Kad i glasah, evo prst mi se osušio!"

"Ona je, kao i ja, strastveni pušač i tražiću od nje da nam se obezbede prostorije. Mnogi od nas imaju problem da prekinu tu zavisnost i na poslu budu izdresirani da ne puše 10-12 sati. U Srbiji je ostalo još samo pušenje, sve drugo nam je ukinuto! Gde su ljudska prava pušača? Bilo bi fer da se odvoji prostor gde pušači poslanici, novinari i osoblje Skupštine mogu da se odaju tom poroku", kazala je Jankovićeva.


I radikalka Lidija Vukićević traži prostorije za pušače.


"Biće nezgodno da nas 'kontrolori' jure po ćoškovima, toaletima, gde ćemo da pušimo. Može svako da ima pravo da ne želi oko sebe duvanski dim, ali neka i pušači imaju svoj prostor kao i u svim normalnim zemljama", kaže Vukićevićka.


Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić, nepušač, kaže da su svi obavezni da se pridržavaju zakona, ali da nema ništa protiv da se, ako postoje uslovi, pušačima obezbedi prostor, jer oni to mogu doživeti kao kršenje njihovih prava. Slično razmišljaju i poslanik DSS-a Milica Radović i Đuro Perić iz PUPS-a, koji podržava tu inicijativu, iako ta stranka od pet poslanika ima samo jednog pušača.

Lidija Vukićević neće da se krije po ćoškovima i budžacima: Traži sobu za pušenje


"On je to prihvatio, ali moli kao i ostali da se nađe neki prostor za pušače da ne bi morali da izlaze van zgrade", kaže Perić.


Da bi se zabrana pušenja ispoštovala u Narodnoj skupštini postoje i "kontrolori" koji su ovlašćeni da od pušača zatraže da ugase cigaretu, a ukoliko odbiju da ih u dogovoru sa obezbeđenjem izbace iz prostorije. To je propisano naredbom o sprovođenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koju je potpisao sekretar parlamenta Veljko Odalović. 

"Zakon je vrlo jasan i veoma rigorozan. Predviđa da u ustanovama poput Skupštine nije ostavljena nikakva mogućnost za pušenje. Zabrana pušenja je apsolutna. Smatrali smo da su stvoreni tehnički uslovi i da treba početi sa primenom zakona, ne treba Skupština poslednja da poštuje zakone koje je donela", rekao je Odalović.

Sreda 20.10.2010. 11:15
njoj se bas isplati da pusi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online