Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.10.2010.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Srpska deca na vojnoj obuci u Sibiru

Da su mališani iz Srbije, starosti od 11 do 15 godina, u ruskim kampovima vežbali rukovanje oružjem i bacanje bombi, javnost u Srbiji saznala je tek dve godine nakon njihovog boravka na toj obuci. Do ovog otkrića došao je beogradski list "Danas" na neobičan način, uz pomoć dečjih literalnih radova u kojima su izneli utiske o dvonedeljnom boravku, sklapanju puške, gađanju, bacanju bombi i noževa i mačevanju.

Deca su napisala i da su na put u bratsku zemlju krenula uz pomoć Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 "Patriotski front". Informacija je pronađena na starom sajtu te NVO gde je navedeno da je jedinstveni odlazak u Sibir podstakao sverusko patriotsko udruženje "Kosovski front", "Stjag" i moskovski net "Srpska. Ru" na konkurs za najbolji dečiji rad, na temu "Moj boravak u Rusiji".


Potpredsednik Generalne skupštine "Patriotskog fronta" Neđo Antonijević u izjavi za "Vesti" nije krio iznenađenje što se vest iz 2008. pojavila sada, a kao mogući razlog tome vidi činjenicu da je puno maloletnika učestvovalo u incidentima tokom beogradske gej parade.


On tvrdi da u Patriotskom frontu nisu znali kakvu će obuku imati deca srpskih veterana.
- Iza nekoliko hiljada tamošnjih dečjih kampova stoji država i oni mlade pripremaju da budu vojnici, verovatno zbog svog položaja i problema sa granicama. Jesmo slali decu i naše ljude da vide metod rada, ali ga nismo primenili u letošnjem kampu koji je održan u našoj organizaciji i pod pokroviteljstvom opštine Bačka Palanka - kaže Antonijević.

GDE JE TUŽILAŠTVO: Zoran Dragišić


Vojna obuka dece je, prema rečima vojnog analitičara Zorana Dragišića, krivično delo kojim treba da se bavi tužilaštvo, ali bi, kako je istakao, i država Srbija morala da vodi računa ko i kako šalje decu u inostranstvo.


Na naše pitanje zbog čega smatra da je došlo do previda Srbije u ovom slučaju, odgovorio je da je dovoljno pogledati ko sve obavlja neke od državnih funkcija pa da se vidi da je reč o "provizorijumu" države.


- Ako je to sve tačno i Rusija bi trebalo da vidi ko i zašto tako obučava mališane koji su često predmet raznih zloupotreba. Ježili smo se pred slikama dece vojnika na afričkom kontinentu, a sada čujemo da su i srpska deca u rukama imala oružje. Takođe je uočljivo da se saradnja nekih naših i ruskih organizacija teško može staviti u okvir normalne, pa i to treba ispitati - smatra Dragišić.

Napravili grešku


U Patriotskom frontu kažu da će iduće godine u Rusiju ići još jedna grupa srpske dece, ali oni neće imati militarne vežbe.
- Shvatili smo da smo napravili grešku i zbog toga smo od Rusa zahtevali da izbace deo obuke pucanja iz pušaka i bacanja bombi - kažu u ovom udruženju.

Sreda 20.10.2010. 15:48
alo,trovači umova prestanite trovati ljude šupljim pričama!!!!!ovo je toliko šuplje da boli glava.zašto ne objavite da su se marsovci juče spustili u beograd i odigrali fudbalsku utakmicu protiv "rada"!?!?!??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online