Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.10.2010.
13:05
J. L. Petković - Vesti A

Stari pasoši do 2012.

Plavi pasoši sa grbom i imenom SR Jugoslavije dobili su novi rok važenja čime je starim ispravama produžen rok na još godinu dana. Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila Predlog o izmenama zakona o putnim ispravama kojim će stara dokumenta važiti do 31. decembra 2011. godine.

Nadležni obećali da će ovog puta obavestiti strane države na vreme: Plavi pasoš i dalje na ceni
 

Da bi taj propis stupio na snagu, potrebno je da ga izglasa Skupština Srbije, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović uverava da to neće biti kao prethodne godine - u poslednji čas.
 

- Biće usvojen čim stigne uđe u skupštinsku proceduru. Postoji mogućnost da se prekine sednica ili da se po njenom završetku, i ovaj predlog izglasa. U svakom slučaju, to će biti u veoma kratkom roku tako da ne bude kasno za naše građane kojima krajem godine prestaje važenje starih pasoša - uverava predsednik parlamenta.
 

Biometrijski pasoši su u opticaju već dve godine (od marta 2008.), a prema poslednjim podacima, do sada je izdato 2,3 miliona putnih isprava sa grbom Republike Srbije. Iako je to gotovo duplo više nego za poslednju deceniju (oko 1,3 miliona), i dalje ima onih koji nisu uspeli da zamene "plave za crvene". Najveći problem je van granica Srbije, i onima koji nemaju novca da "skoče kući" i zamene dokumenta. Jer, istovremeno, u pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, gde se zahtevi podnose, neviđene su gužve. Na termin za prijem se čeka mesecima, a primera radi, ko danas pozove konzulat u Parizu, Beču ili Štutgartu mogao bi da dođe na red i zatraži nov pasoš tek naredne godine.
 

Dobra vest

Konzul ambasade u Bernu Vladimir Nešić kaže da će čim zvanično budu obavešteni o produženju važenja starih pasoša, odmah o tome obavestiti građane.
- Naši državljani će biti informisani preko štampe, ali i putem sajta naše ambasade. U praktičnom smislu, treba produžiti važenje starih pasoša i izaći u susret našim građanima, međutim, kao diplomata smatram da je red da konačno imamo samo jedan dokument - kaže Nešić.        A. K.

- Zakazujemo oko 40 termina dnevno, i popunili smo sve do februara naredne godine. Ipak, dešava se da neki koji su zakazali ne dođu, jer su verovatno dokumenta zamenili u Beogradu. A kada je reč o produženju roka starog pasoša, građani su već posredstvom medija upoznati s tim, pa verovatno zbog toga nema tako velikog pritiska kao što je to bilo letos - kaže Dobrivoje Vujičić, konzul u Štutgartu.
 

U konzulatu u Berlinu nisu tako velike gužve, ali i za njih je velika stvar to što će građani Srbije moći i narednu godinu da iskoriste za zamenu pasoša.
 

- Na području koje pokrivamo živi oko 25.000 državljana Srbije, a oko 5.500 je kod nas podnelo zahtev za zamenu. Pretpostavljamo da su u poslednjih godinu i po dana mnogi otišli u Srbiju i po hitnoj proceduri zamenili dokumenta. Međutim, primetili smo da ima dosta neinformisanih ljudi, odnosno onih koji se ponašaju pomalo neodgovorno i ne razumeju da moraju da zamene plave pasoše, bez obzira na to što na njima piše da važe, recimo do 2015. Ako to ne učine, oni će biti u problemu - kažu za "Vesti" u konzulatu u Berlinu.
 

Zamena dokumenata u Srbiji je počela u martu, a u inostranstvu u novembru 2008. godine. Pasoši se trenutno mogu zameniti u 22 DKP-a Srbije u inostranstvu.
 

Ne preuzimaju gotove isprave

- Procedura oko izdavanja pasoša u Frankfurtu traje maksimalno 60 dana, i to ukoliko se poseduje kompletna dokumentacija. Dnevno primamo od 40 do 50 zahteva, ali kada neko dođe iz daleka ili ima neki hitan slučaj, primamo ga odmah. Do sada je izdato 10.440 biometrijskih pasoša, ali je preuzeto svega 7.630. Ostali ne dolaze - kaže generalni konzul Srbije u Frankfurtu Aleksandra Đorđević.                                  B. P.

Vujičić: Prošle godine 6.300 "plavih"

S obzirom na to da se od dana podnošenja zahteva za nove pasoše čeka do 60 dana, a stari se u konzulatima dobijaju za dan-dva, mnogi državljani Srbije su, da bi brzo rešili svoj problem, ponovo vadili stara dokumenta. Iako objedinjeni podaci ne postoje, postoje procene da su na godišnjem nivou konzulati izdavali isti broj i plavih i crvenih pasoša.
 

- Recimo, tokom prošle godine smo izdali nešto više od 4.000 novih, a istovremeno i oko 6.300 starih putnih dokumenata - kaže konzul Srbije u Štutgartu Dobrivoje Vujičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online