Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.10.2010.
13:09 >> 18:54h
Srna A

Holandija: Kandidatura zavisi od novog izveštaja Bramerca

Holandski parlament zatražio je da se u Savetu ministara EU odloži rasprava o zahtevu Srbije za članstvo do narednog izveštaja Serža Bramerca u decembru. Bez obzira na stav holandskog parlamenta, Evropska komisija i dalje očekuje da će Savet ministara EU 25. oktobra razmotriti dalje korake ka kandidaturi Srbije.

Dalje nećete moći: Maksim Ferhagen

Holandski parlament je ovu odluku doneo jednoglasno, po preporuci svog Odbora za evropske poslove, uz insistiranje da svaki budući korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji mora biti uslovljen punom saradnjom s Tribunalom u Hagu, odnosno hapšenjem preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen rekao je poslanicima da će "učiniti sve" da njihovu odluku sprovede, ali je istovremeno upozorio da su mu "mogućnosti ograničene".

Belgija je kao predsedvajauća EU stavila pitanje kandidature Srbije na dnevni red ministarskog sastanka u Luksemburgu 25. oktobra. Ferhagen je naznačio da sve druge članice EU, njih 26, podržavaju prosleđivanje kandidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji i da to smatraju "tehničkim pitanjem" što znači da bi za odluku bila dovoljna većina glasova.

Ukoliko Belgija to pitanje postavi kao "tehničko" na dnevni red Saveta ministara, Holandija neće moći da blokira odluku većine, sugerisao je Ferhagen.

Poslanici svih holandskih partija složili su se, međutim, da odluka o uzimanju u obzir kandidature Srbije ne može biti "tehnička", već "politička" i da je za nju potreban konsenzus članica. Ministar Ferhagen nije mogao da kaže na koji će način "srpsko pitanje" biti stavljeno na dnevni red Saveta ministara EU.

Odluka da kandidatura Srbije bude uzeta u razmatranje bila bi prihvatljiva za Holandiju samo ukoliko kao "politička" bude doneta uz saglasnost svih članica, te ukoliko bi zadržala saradnju s Tribunalom kao snažan uslov za svaki budući korak, predočio je Ferhagen.

U slučaju da kandidatura Srbije u Luksemburgu, odlukom većine, bude prosleđena Evropskoj komisiji, Holandija će insistirati da napredak Beograda u proceduri bude "maksimalno uslovljen" okončanjem saradnje sa Sudom u Hagu. "Za svaki dalji korak biće potrebna saglasnost svih zemalja EU, a Holandija će uživati pravo veta", podsetio je šef holandske diplomatije.

Poslanici parlamentarnih partija jednoglasno su ukazivali da je po junskom izveštaju tužioca Bramerca saradnja Srbije s Tribunalom lošija nego krajem prošle godine.

Ferhagen je ocenio da je Srbija pozitivno doprinela stabilizovanju situacije na Balkanu otvaranjem dijaloga sa Kosovom, ali je više poslanika ukazalo da to ne bi trebalo povezivati sa saradnjom s Haškim tribunalom kao kriterijumom za napredak Beograda ka EU.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online