Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.10.2010.
19:11
mondo.rs A

Holandija dozvolila kandidaturu Srbije?

Iako holandska vlada i dalje smatra da približavanje Srbije Evropskoj uniji treba usloviti punom saradnjom s Haškim tribunalom, ova zemlja je dozvolila mogućnost da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo krajem oktobra.

Poslanici holandskog parlamenta sutra glasaju o kandidaturi Srbije za EU

To proizlazi iz pripremnog pisma vršioca dužnosti šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena za sutrašnju debatu pred Odborom za evropske poslove donjeg doma holandskog parlamenta.

"Vlada smatra da bilo kakvi dalji koraci u približavanju Srbije EU moraju biti u skladu sa punom saradnjom sa Haškim tribunalom", piše u dokumentu. Ferhagen, međutim, podvlači da Evropska komisija i preostalih 26 zemalja članica Unije "žele pozitivnu odluku" o srpskoj kandidaturi u Luksemburgu "u svetlu konstruktivnog ponašanja Srbije" prilikom usvajanja rezolucije o Kosmetu pred Generalnom skupstinom UN, 9. septembra.

"Da li i napredak u dijalogu Srbije i Kosmeta, na koji je pozvala ta rezolucija, valja uzeti u obzir pri odlučivanju o kandidaturi, holandska vlada će tek odlučiti", naznačio je Ferhagen.

U pismu, Ferhagen podseća da je komesar za proširenje EU Štefan File pred holandskim poslanicima prošle nedelje u Hagu rekao da se odluka o prosleđivanju kandidature Srbije Evropskoj komisiji smatra tehničkom i da se ta odluka može doneti većinom glasova članica.

"Većina država članica deli to mišljenje. Predsedavajući EU će na kraju morati da odluči koja će procedura donošenja odluke biti primenjena", zaključio je Ferhagen, sugerišući da će odluka zavisiti i od načina na koji Belgija, koja predsedava Uniji, kandidaturu Srbije stavi na dnevni red zasedanja u Luksemburgu.

Sutra popodne će o stavu Holandije prema kandidaturi Srbije raspravljati Odbor za evropska pitanja, a možda i Odbor za spoljne poslove, donjeg doma holandskog parlamenta. Očekuje se da će sa poslanicima razgovarati ministar Ferhagen, koji je i lider Demohrišćanske partije, koja će biti koalicioni partner Liberalnoj partiji u novoj holandskoj vladi.

Početkom oktobra, u govoru pred Odborom za evropska pitanja, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ukazao je na ključni značaj politike uslovljavanja EU prema Srbiji za hapšenje preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

S druge strane, komesar za proširanje EU File, na istom zasedanju, preneo je uverenje Evropske komisije i većine članica da je "pravo vreme" za prihvatanje kandidature Srbije, čime bi se "ojačale" proevropske snage u Beogradu i stvorila povoljna atmosfera za dijalog s Prištinom.

Poslanici liberala i demohrišćana u holandskom parlamentu u razgovoru sa Fileom insistirali su da je hapšenje optuženih za ratne zločine "odbrana evropskih vrednosti" i da stoga to mora ostati uslov za približavanje Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.10.2010. 19:47
Znači da je onaj analitičar agencije "Stratfor" Marko Papić dao dobru prognozu. Srbija u EU oko 2035te godine. Pa srećna nam kandidatura. P.S. Prosto sam poželeo prvi da nam čestitam na kandidaturi ...
Utorak 12.10.2010. 21:49
E moja Srbijo, u koju ti to EU zelis da budes clan? U onoj iz koje upravo sve zemlje zele da se izclane? Gledaj samo sta se desava po Francuskoj, Nemackoj, Grckoj, sve kriza do krize, veca od vece.. Bolje sacuvajte to malo obraza sto imate, umesto da ispunjavate uslove zapadnih sila.. Ste ce biti na dnevnom redu posle hapsenja Mladica i Hadzica? Rezolucija o genocidu nad Hrvatima i Albancima mozda? Pa hajde i uslov da se izvinimo i Iraku i Avganistanu u nase ime.. Braco i sestre Srbi, otvorite oci, dok ne bude kasno..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online