Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.10.2010.
06:48
T. Zečević - Vesti A

I umrli spasavaju žive

Obeležavajući 35-godišnjicu prve transplantacije bubrega u Srbiji na Institutu za nefrologiju i urologiju Kliničkog centra Srbije, profesor dr Drago Milutinović upozorio je na dramatično stanje u ovoj oblasti, na veliki broj pacijenata koji živote održavaju uz pomoć veštačkih bubrega, na sve veći priliv novoobolelih, ali i na mali broj godišnjih transplantacija u četiri centra za presađivanje organa. Uz to, nerešeno je pitanje uzimanja organa od osoba koje su doživele moždanu smrt.

- Ne samo da se trenutno na dijalizi u Srbiji nalazi oko 3.500 ljudi, već je priliv novoobolelih sve veći. Od te brojke imamo grupu hitnih slučajeva i, što je najgore, imamo pedesetak osoba hitnijih od najhitnijih slučajeva.

To su pacijenti kojima je gotovo sve vitalne organe razorio šećer i kojima se moraju uraditi kombinovane transplantacije u isto vreme - bubrega, jetre, pankreasa i pluća. U suprotnom, te ljude ćemo izgubiti - upozorava profesor dr Milutinović.

NA SPAS ČEKAJU HILJADE LJUDI: Dr Drago Milutinović

Ovaj hirurg svetskog glasa kaže da se u Srbiji u četiri centra ukupno godišnje uradi oko 100 transplantacija bubrega, a da je potreba za čak 400 pacijenata. Od tog broja, na Institutu za nefrologiju uradi se više od polovine, a ključne su kadaverične transplantacije.
 

Počelo 1975. godine


Prva transplantacija bubrega urađena je ne samo u Srbiji, već i u i bivšoj SFRJ još 1975. godine. To je učinio na Institutu za nefrologiju i urologiju KCS akademik profesor dr Savo Petković u 65. godini.

 

Posle te uspele transplantacije urađeno je još pet neuspešnih presađivanja. Nastala je potom pauza da bi se krenulo 1980. godine i od tada do danas urađeno je oko 900 transplantacija u ovom centru - ističe dr Drago Milutinović.

- Iako je na našem Institutu samo u prvih šest meseci urađeno više od 30 kadaveričnih transplantacija, što je korak od sedam milja, to nije dovoljno. Još postoje barijere za uzimanje organa od pacijenata s moždanom smrću.

I dalje moramo da porodicu pitamo i u slučajevima kada je njihov bliski rođak još za života zaveštao organe. No, i pored toga, najbliži zabranjuju uzimanje organa. Tu anomaliju moramo ukloniti, a ona se može eliminisati referendumskim putem uz pomoć naše crkve i države.


Profesor Milutinović ukazuje i na činjenicu da su uslovi za rad i transplantacije organa lošiji nego početkom osamdesetih godina 20. veka, ali se taj problem rešava saradnjom između klinika i kolega.

Ipak, neuslovna stara zgrada, skučen prostor, zastareli rendgen i dotrajala laboratorija su dodatne muke.


- Građani Srbije moraju da znaju da je moždana smrt konačna smrt. Moždana smrt je kompletna smrt te ličnosti, ta smrt je egzaktno dokazana i nakon te nje nema buđenja, nema oživljavanja. Ali, na taj način umrli čovek može spasti i nekoliko života. Deo njegovog tela živeće u drugom čoveku. Zato, prevaziđimo predrasude, zaveštavajmo organe, spasavajmo živote drugih - poručuje profesor dr Milutinović.

Lista čekanja


- Ne odgovara svaki bubreg svakom čoveku, a liste čekanja se ne nalaze kod nas u Centru za transplantaciju. Uslovno rečeno one se prave u Zavodu za transfuziju krvi i Agenciji za biomedicinu zajedno s timom koji se bavi transplantacijom organa. Otuda mi u transplantacionom timu ne znamo kom pacijentu dobijeni bubreg odgovara.

 

A bubreg se daje pacijentu sa klinički najpogodnijim plućima, krvnim sudovima, srcem, jetrom. I samo u slučaju kada se sve to složi možete biti sigurni u uspeh presađivanja organa - kaže profesor Milutinović.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online