Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.09.2010.
04:51
N. Nenković - Vesti A

U ruševinama desetine škola

Do pre samo pola veka, u selima u staroplaninskom regionu radilo je na desetine osnovnih škola. Danas mogu da se izbroje na prste jedne ruke, a nekada reprezentativna zdanja rađena po tipskim nacrtima beogradskih arhitekata prepuštena su zubu vremena. O toj vrednoj imovini niko ne brine, pa je većina toliko oštećena da je samo pitanje vremena kada će početi da se ruši.

Brane Živković iz Drvnika

- Otkako je pre nekoliko godina jak grad polomio crepove, škola je počela da prokišnjava - priča sa setom Brane Živković iz sela Drvnik pokazujući na najveću zgradu u selu gde je svojevremeno i sam sricao prva slova.

- Ubrzo je pao plafon, vetrovi i oluje polomili su stakla prozora, digao se patos i voda prodire sve do podruma. U učionice više ne sme da se uđe jer je pod toliko oštećen da preti opasnost da se uruši.

Zgrada je zbog toga zaključana da se ne bi dogodila nesreća, a samo jedan deo uzeli su članovi lovačkog udruženja iz Knjaževca i renovirali, pa "liči na nešto".

POLAKO SE URUŠAVA: Škola u Drvniku

Ostatak zgrade odaje tužan utisak jer su pali i oluci pa se kiša i voda od velikih snegova koji padaju u ovom planinskom selu sliva niz zidove.

Malter je odavno otpao, a cigla zbog vlage istrulila, pa bi uskoro mogli da padnu i zidovi.


Slična je sudbina i škole u par kilometara udaljenom Pričevcu. Vetar leluja razbijene prozore jer su pojedini neodgovorni meštani poskidali stakla sa okana.

Olajisani pod se iskrivio i daske su se podigle od vlage. Sa zidova otpada malter, a kroz polusrušenu tavanicu se nazire nebo jer je krov odavno istrulio i pola crepova je polomljeno.


- Tuga da te "izede" kad ovoj vidiš - vajka se meštanin Todor Stojanović, nekadašnji učenik ove škole.

- Ovde je nekada "sve vrvelo od decu". Sad nema ni jedno, a škola se ruši. Koj će da ju popravi, u selo ostali sve starci.

Vlasništvo države


- Stare školske zgrade su vlasništvo države, a ne lokalne samoupravne, i ona je dužna da se o njima stara i renovira ih - saznajemo u pravnoj službi knjaževačke opštine. Ovde kažu da nemaju para da pomognu ni škole koje rade, a kamoli one koje su godinama, a neke i decenijama bez đaka.


Nešto niže ka Knjaževcu, u selu Žukovac koje je svojevremeno bilo i opštinsko mesto ovog regiona, na kapiji nekada velike i lepe škole katanac.

KATANAC: Stara osnovna škola u Žukovcu

Okolo, nigde žive duše, trava ne pokošena, vidi se da ovde dugo niko nije kročio nogom. Do pre nekoliko godina tu su bile smeštene izbeglice iz Bosne i Hrvatske, a kada su oni otišli, zdanje je potpuno napušteno i zapušteno.
 

U još gorem stanju je škola u prigradskom selu Trgovište koja je svojevremeno imala nekoliko stotina đaka. Kapija je razvaljena, a u dvorištu polomljeni koševi i stative za rukomet. Vrata su zamandaljena, a povremeno se koristi samo deo prostorija. Natpis "Otkupno mesto" ukazuje da se ovde predaju višnje i drugo voće.

ZAPUŠENO: Škola u Trgovištu

Na pitanje ko se brine o zgradi škole za koju se vidi da je tipska i solidno građena, u mesnoj zajednici samo sležu ramenima i upućuju nas u opštinu. I tamo, međutim, "šalju dalje" od još jedne naše bruke.


U neformalnom razgovoru, u opštini priznaju da je prava grehota što su stare škole, od kojih su neke još u dobrom stanju, nedopustivo zapuštene. Pojedine bi mogle da se renoviraju i pretvore u ferijalne domove, odmarališta za nastavnike ili da se koriste za druge namene.

Ali, sve to košta, a budžeti su tanki. Drugim rečima, sudbina starih škola kao da je zapečaćena i one će ostati samo uspomena u sećanju njihovih sve malobrojnijih nekadašnjih đaka.
 

Zahtev do premijera


Na pitanje da li neko može da otkupi ili uzme u zakup stare škole i tako ih spasi od propadanja, u knjaževačkoj opštini nisu mogli da nam daju precizan odgovor, pa su nas uputili na Ministarstvo prosvete u Beogradu.

 

U njegovoj pravnoj službi nastala je mala pometnja kada smo postavili to pitanje, jer kažu da nisu imali takve "slučajeve". Uz molbu da im se dozvoli par dana za analizu propisa, dobili smo odgovor da zainteresovana stranka mora da se obrati ni manje ni više nego Vladi Srbije sa zahtevom za otkup zdanja stare škole, jer je to državna imovina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online