Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.09.2010.
12:00
Z. Mirković - Vesti A

Bili smo maćeha Srbiji

Savet ministara inostranih poslova EU treba što pre da naloži Evropskoj komisiji da razmotri molbu Srbije za dobijanje statusa kandidata za prijem u članstvo, istakao je u intervjuu za "Vesti" predsednik grupe prijateljstva Austrija-Srbija austrijskog parlamenta Johan Majer.

Kakav je stav Austrije po pitanju ubrzanja puta Srbije u EU?


- Austrija će to podržati, ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger je to već najavio i to odmah dan posle usvajanja rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN. Ne samo Austrija, već i druge zemlje EU su najavile podršku. Austrija ide dalje od toga i mi smo mišljenja da sve države zapadnog Balkana moraju da imaju evropsku perspektivu. Međutim, to ne znači da će u isto vreme postati članice, ali se ljudima u tom regionu mora dati šansa da njihova zemlja postane članica EU. Oni jesu deo Evrope.

Raditi na projektu kojim bi se sprečili ilegalni dogovori u privredi i druge mahinacije na štetu potrošača: Johan Majer


 

Jeste li očekivali veće angažovanje ministra Špindelegera za Srbiju?


- Očekivao sam od ministarstva inostranih poslova Austrije isto angažovanje za Srbiju kakvo je za Hrvatsku. Prema Srbiji je jedno vreme, iz mog ugla, vladao maćehinski odnos mnogih država EU. Posle usvajanja rezolucije o Kosovu u UN, mislim da je taj stav napušten i da se Srbija tretira kao i Hrvatska.


Hoće li pitanje Kosova predstavljati prepreku za put Srbije u EU?


- Kosovo će uvek igrati ulogu. Polazimo od toga da će sada doći do radnih razgovora Beograda i Prištine i oni bi trebalo da se vode u cilju očuvanja interesa srpskog stanovništva na severu i poboljšanja uslova života Srba.
 

Čime se aktuelno bavi parlamentarna grupa prijateljstva?


- Težište našeg rada trenutno je priprema prve posete parlamentarne delegacije Beogradu. Prošle godine bio sam u poseti sa predsednicom austrijskog parlamenta Barbarom Pramer u Beogradu i imali smo razgovore na najvišem nivou, ali nije bilo posete delegacije poslanika. Delegacija austrijskih poslanika će u decembru posetiti Beograd i razgovarati sa svojim kolegama o mnogim pitanjima saradnje i projektima.


Koliko Srbiji pomaže saradnja sa austrijskim parlamentom?


- Na jednoj strani su bilateralni kontakti, koje ćemo pojačati i bilateralni sporazumi, koje ćemo zaključiti da bi se veza produbila. U to spadaju tri sporazuma koja ćemo uskoro ratifikovati - prvi je Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji, koji će uskoro biti pred poslanicima, drugi je u pripremi i reč je o Sporazumu o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, a treći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Osim toga, kao čovek koji već tri godine radi u Radničkoj komori (AK) kao zaštitnik potrošača, mislim da bismo mogli da radimo na projektu kojim bi se sprečili ilegalni dogovori u privredi i druge mahinacije na štetu potrošača. Nadam se da će srpski paket zaštite potrošača uskoro biti usvojen. Taj set zakona je bitan jer tada ljudi mogu videti šta imaju od EU.


Kad će Austrija ratifikovati SSP?


- SSP je još kod ministarstva inostranih poslova, koje treba da ga pripremi za davanje na usvajanje vladi. Nadam se da će u naredna dva meseca SSP biti na vladi i da ćemo moći da ga ratifikujemo do kraja godine.
 

Istražiti zločine Vermahta


Na čemu bi grupa prijateljstva Austrija - Srbija mogla da radi?


- Jedan od projekata mogla bi da bude studija o zločinu Vermahta, tj. planinske divizije, od 1943. do 1944. u Srbiji i Crnoj Gori. O tome još uvek nema nikakvih naučnih radova, a neki počinioci zločina su još živi i mi smo dužni istoriji da tu temu naučno istražimo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online