Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.09.2010.
02:11
Tanjug A

Vei Đinghua: Kineski stav o Kosovu dosledan

Stav Kine o Kosovu je dosledan i ona nije promenila poziciju o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, izjavio je ambasador Kine u Beogradu Vei Đinghua.

Iskoristiti priliku koja je stvorena usvajanjem rezolucije o Kosovu: Vei Đinghua



On je istakao da poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država predstavlja jedan od osnovnih principa savremenog međunarodnog pravnog poretka i da smatra da savetodavno mišljenje Suda pravde ne predstavlja prepreku adekvatnom rešavanju tog pitanja pregovorima između relevantnih strana u okviru rezolucije Saveta bezbednosti UN.


"Smatramo da treba koristiti priliku koja je stvorena usvajanjem rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini kako bi se obnovili pregovori o relevantnim pitanjima", izjavio je za sutrašnju Politiku ambasador Vei.


Upitan kako gleda na zamenu pedloga rezolucije u UN od strane Srbije, Vei je rekao da kineska strana poštuje izbor srpskog naroda, poštuje unutrašnju i spoljnu politiku Vlade Srbije. On je dodao da se Kina zalaže za dijalog kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za obe strane i to u okviru relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN.


Kineski ambasador je istakao da između Kine i Srbije postoji duboko tradicionalno prijateljstvo i da bez obzira na promene na međunarodnoj sceni ili iznenadne promene u našim zemljama, obe strane se dosledno uzajamno poštuju.


On je podsetio da su tokom uspešne posete predsednika Tadića Kini avgusta 2009. godine, dve zemlje uspostavile odnos strateškog partnerstva što je kinesko-srpske odnose uvelo u novu etapu razvoja. "Iako je kineska strana zadovoljna dobrim trendom razvoja, to nije dovoljno. Podržavamo moćne kineske kompanije da pojačaju saradnju sa srpskom stranom i učestvuju u infrastrukturnoj izgradnji Srbije u oblasti energetike, puteva i mostova", rekao je ambasador Vei.


On je dodao da takođe podstiču preduzeća dve zemlje da prošire saradnju u visokoj i novoj tehnologiji, zelenoj ekonomiji, poljoprivredi i drugim oblastima i da su spremni da dalje produbljuju saradnju u kulturnoj, zdravstvenoj i sportskoj oblasti, čime bi se obogatili sadržaji strateškog partnerstva Kine i Srbije.


Ambasador je nagIasio da su Kina i Srbija zemlje u razvoju i imaju iste ili slične stavove oko mnogih važnih međunarodnih pitanja, što je udarilo čvrst socijalni i politički temelj za zdrav i stabilan razvoj kinesko-srpskih odnosa.


Odgovarajući na pitanje o položaju Kine u međunarodnim odnosima Vei je rekao da oni "teže ka mirnoj međunarodnoj situaciji kako bi ostvarili sopstveni razvoj i doprineli podsticanju svetskog mira".


"U međunarodnim odnosima Kina sprovodi samostalnu mirnodopsku diplomatsku politiku...Ne mešamo se u unutrašnje stvari drugih ne namećemo volju drugima. Sprovodimo defanzivnu odbrambenu politiku i ne predstavljamo vojnu pretnju bilo kojoj zemlji i nikada nećemo pokušati da dominiramo svetom", rekao je Vei.


On je naglasio da Kina ulaže napore i za demokratizaciju u međunarodnim odnosima, spremna je da prijateljski koegzistira sa svim zemljama sveta sa kojima zajedno radi na izgradnji harmoničnog sveta mira, razvoja i prosperiteta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online