Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
09:49 >> 13:27h
Novosti A

Ivanović: Nema pregovora bez UN

Srbija pozdravlja ponudu UN da budu "pokrovitelji" pregovora Beograda i Prištine i narednih nedjelja biće vođena živa diplomatska konsultacija kako bi se došlo do modusa da i Brisel i Njujork učestvuju u pružanju "dobrih usluga" u vođenju dijaloga, pišu beogradski mediji.


EU, UN, Srbija, Jeremić, Tadić, Ešton, Ban Ki-Mun, Tači, UNMIK, verovatno SAD i Rusija - da li će biti dovoljno stolica za sve ''pregovarače''?
 

''Večernje novosti'' navode da se zvanični Beograd sada našao u vrlo delikatnoj situaciji - kako ne naljutiti Brisel, koji baš i ne gleda blagonaklono na ponudu generalnog sekretara Ban Ki-Muna, a u razgovore "uvući" i UN, kao "kišobran" koji će garantovati da status Kosmeta nije završena priča.

Šef diplomatije EU Ketrin Ešton već je poručila da EU treba da pruži dobre usluge za razgovore, da oni treba da se vode u Briselu i da u njima ne treba da posreduju UN.
 

Oliver Ivanović

"Učešće EU je važno, zbog naših evropskih integracija, ali "senka" UN mora stajati nad pregovorima, jer tako u igri zadržavamo Savet bezbednosti i Rezoluciju 1244 o Kosmetu", rekao je za "Novosti" državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Prema njegovim rečima, učešće UNMIK-a je neizostavno, jer će se veliki deo dijaloga odnositi na stvari koje treba da obezbede normalan život Srba na Kosmetu.

On smatra da će Albanci insistirati i na angažovanju SAD, i da bi Srbija, s druge strane, trebalo da traži da se u panelu pojavi i predstavnik Rusije.

Živadin Jovanović

Da Srbija treba da sačuva UN kao glavni kolosek za rešavanje problema u južnoj pokrajini smatra i bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović.

"Ne vidim zašto Brisel posmatra Njujork kao neku konkurenciju, kad i kroz Savet bezbednosti, gde su stalne članice čak dve evropske države, Francuska i Velika Britanija, može da ostvari veliki uticaj na rešavanje kosmetskog problema", poručio je Jovanović.

Predrag Simić

Profesor međunarodnog prava Predrag Simić smatra da će biti prava "diplomatska akrobatika" organizovati da pokrovitelji pregovora budu i EU i UN.

"Videćemo šta će na kraju reći Brisel, koji je sve vreme pokušavao da kosovsko pitanje izmesti sa Ist Rivera. Beograd je, pristajanjem da izmeni rezoluciju, pomogao Briselu da na međunarodnoj sceni dobije ulogu koju je priželjkivao. Sada je na potezu EU da, pre svega, učini sve što može da Srbi na Kosovu bezbedno žive", rekao je Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online