Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.09.2010.
02:14
Tanjug A

Usvajanje Rezolucije nije potvrda nezavisnosti

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da Rezolucija, koja je konsenzusom usvojena na sednici Generalne skupštine UN, ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosmeta, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Nezavisnost Kosmeta nije potvrđena: Vuk Jeremić
 

Jeremić je rekao da je usvajanje Rezolucije Srbije o Kosmetu, usaglašene sa EU, od izuzetno velike važnosti, jer se njom okončava proces pred Međunarodnim sudom pravde sa političkim zaključkom koji poziva na pregovore.

"Rezolucija koja je usvojena ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosmeta, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. Većina govornika u današnoj debati, uključujući i neke od najuticajnih država - Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil, Argentinu, Indoneziju jasno je diskutovala u korist Srbije", rekao je Jeremić.

On je podsetio i da dve trećine članica UN nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, kao i da je rešenje prihvatljivo za sve strane moguće postići samo dijalogom.

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog, a nadam se da će i kosovski Albanci biti spremni za dijalog. Rešenje za bilo koje otvoreno pitanje može se legitimno postići samo kada bude potvrđeno u Savetu bezbednosti", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je sednica GS UN kasnila više od dva sata, jer su se kosovski Albanci pojavili u sali, a nisu bili pozvani ni od jedne države članice UN.

Jeremić je rekao da su predstavnici Srbije zahtevali da kosmetski Albanci napuste salu, što oni nisu učinili, odbijajući da uđu u sastav bilo čije delegacije.

Prema njegovim rečima, spor razrešen tako što je pet država - SAD, Nemačka, Britanija, Italija i Francuske - pozvala predstavnike kosmetskih Albanaca kao goste.

G17 plus: Moramo da nastavimo saradnju sa EU

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić je, povodom usvajanja Rezolucije o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN, istakla važnost nastavka saradnje Srbije i EU.

Suzana Grubješić

"Put koji je jasno zacrtan usvajanjem predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji usaglašenog sa EU sa stanovišta Ujedinjenih regiona Srbije predstavlja jedini logičan put. Jasno je da je preduslov za uspeh rezolucije bila saradnja sa partnerima iz EU, a Ujedinjeni regioni Srbije su se od samog početka zalagali za takav način rešavanja ovog pitanja" rekla je Grubješić.

Ona je u izjavi istakla da je doneta odluka u najboljem interesu Srbije i da u potpunosti baštini politiku evropskih integracija uz nepriznavanje Kosmeta.

"Zadovoljni smo što je takva politika dobila svoju potvrdu i u Ujedinjenim nacijama", istakla je potpredsednica G 17 plus.

POVEZANE VESTI

Petak 10.09.2010. 13:12
@djerdj...e moj djordje da ti objasnim malo neke stvari....prvo kosovo NIJE nezavisna drzava kao sto vidis i sam, ali se znam nadate...drugo srbi se ne boje rusije vec se vi bojite rusije...trece rusija sve vreme posmatra situaciju i budi siguran da kada zapad krene dalje da nece moci da ostanu po strani kao u vreme jeljcina...kao sto je vec neko rekao situacija na terenu u svetu i u politici se menja...da li ste spremni za promenu?...spremajte se ako niste...
Petak 10.09.2010. 16:22
@darkside...brate DARKo iz novoga SAJDa dopalo mi se ono "DOKLE GOD" te sam ga staviJo na facebook...istinu i pravdu guse stalno ali nikako da je dokusure...zato ima da se cesu gde ih zulja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online