Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.08.2010.
16:05
Tanjug A

Otkrivena spomen ploča srpskim žrtvama

Povodom dana nestalih, u Tašmajdanskom parku u Beogradu otkrivena je spomen ploča srpskim žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine. Spomen obeležje je osveštao i opelo žrtvama služio starešina crkve Svetog Marka Boško Gagić sa sveštenstvom hrama pored koga je ovaj skromni beleg podignut.

Članovi porodica nestalih i građani položili su potom ruže na spomen ploču, a predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih s Kosova i Metohije Verica Tomanović pročitala je pismo Odbora regionalne konferencije nestalih.


Pismo sa istovetnom sadržinom, upućeno predstavnicima svih institucija vlasti i političkim partijama u zemljama regiona, pročitano je danas u Sarajevu i Vukovaru, gde su i udruženja nestalih BiH i Hrvatske obeležila Međunarodni dan nestalih.


U pismu porodice nestalih od svih traže da prestanu sa "licitiranjem i zlouoptrebom žrtava", kao i "lažnim obećanjima zarad svog sitnog profesionalnog ili ličnog interesa".

One su istakle da 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednostti UN 1244, za njih još traje rat jer nisu otkrili šta se dogodilo sa njihovim najmilijima.


U pismu je istaknuto da su "naredbodavci, egzekutori i izvršioci zločina" uzeli sebi za pravo da posmrtne ostatke žrtava i po nekoliko puta skrnave, premeštaju s mesta ukopavanja i zameću trag, a porodicama serviraju neizvesnost, koja je teža od istine.


"Počnte se suočavati sa prošlosću i govorite istinu o stradanjima u proteklom ratu", poručile su porodice nestalih u reionu.


Od onih u Evropskoj uniji, koji odlučuju o prijemu u članstvo, porodice nestalih su zatražile "da nijednoj državi ne dozvole da postane njihov član dok se ne reše sudbine nestalih osoba s prostora bivše Jugoslavije".


"Najbolje bi bilo da su ovakve ploče podignute na mestima gde su naši najmiliji nestali ili ubijeni, ali to, nažalost, nije moguće na prostoru Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, a ni Hrvatske, jer oni koji su počini zločine nisu spremni da se suoče sa istinom", rekao je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.


"Podaci o broju nestalih i ubijenih govore da je većina zločinaca prošla nekažnjeno", ukazao je on i u kratkom obraćanju okupljenima podsetio da je među nestalima i stradalima najveći broji civila.


"Oni se danas ne sahranjuju na porodičnim grobljima, ne drže im se opela u njihovim crkvama i to treba da zabrine, ne one koji to ne daju, nego one koji su dozvoli da se ti zločini dese", kazao je Odalović.


On je obećao da će vlasti Srbije i vladina Komisija za nestale učiniti sve da se rasvetli sudbina više od 4.000 Srba koji se još vode kao nestali u regionu.


Podizanje spomen ploče inicirala je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, a odobrili Srpska pravoslavna crkva i Skupština grada Beograda, koja je i finansijski pomogla ovu akciju.


Svečanosti otkrivanja spomen ploče Srbima stradalim u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije prisustvovali su Mlađan Đorđević i Rade Dubajić, savetnici predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, kao i potpredsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online