Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.08.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Euleks ne zanimaju srpske žrtve

U Beogradu će danas zasedati Mešovita radna grupa Beograda i Prištine za rasvetljavanje sudbine nestalih, a ako je suditi po raspoloženju predsednika Komisije za nestale Vlade Srbije Veljka Odalovića, ovaj sastanak neće biti nimalo prijatan za predstavnike Kosova i Euleksa.



- Dosta smo čekali i dosta smo pristajali da nas zavlače raznoraznim obrazloženjima zašto se još ne počinje s ekshumacijama masovnih grobnica Srba na Kosovu i Metohiji. Sada je vreme kada nas obećanja više ne zanimaju, već tražimo odgovore i dela - kaže u razgovoru za "Vesti" Veljko Odalović.
 

Zbog čega tolika ljutnja?
 

- Već tri godine strpljivo čekamo kako bi napokon bila započeta istraga masovne grobnice kopa Belaćevac kod Obilića. Nisu se pomerili s mrtve tačke, a iz godine u godinu nam nude raznorazna objašnjenja. Početkom ove godine dali su čvrste garancije da će iskopavanja početi u avgustu, a evo, već je kraj meseca.
 

Šta ćete uraditi?
 

- Postaviću otvoreno pitanje predstavnicima Euleksa i članovima komisije iz Prištine u čemu je problem i da nas izgovori više ne zanimaju. Srbija je strpljivo prihvatala svakakva objašnjenja. Prvo je problem bio tehničke prirode, pa je nedostajala valjana mehanizacija, pa nije bilo prilaznih puteva, pa su zafalila sredstva. Ali već je tri godine prošlo i sada želimo da nam kažu tačan datum kada će početi da rade.
 

Zar nije Srbija ponudila da finansira otkopavanje te masovne grobnice?
 

- Tako je. Vlada Srbije je odmah pošto su zvaničnici Euleksa i Prištine saopštili da je otkovapanje te masovne grobnice skup posao, predložila da pomogne finansijski. Ali nama je objašnjeno da za tim nema potrebe, da će oni sami naći sredstva. Od tada je prošlo godinu dana.
 

Sve liči na namernu opstrukciju?
 

- Upravo to ću ih i ja pitati. Da li uopšte žele da se reši sudbina nestalih Srba i nealbanaca na Kosovu ili ne. Jer, nije problem samo masovna grobnica u Belaćevcu već i mnoge druge lokacije koje nisu ni taknute.
 

Zar nisu uz predstavnike Prištine podjednako krivi i predstavnici Euleksa i Unmika?
 

- Po meni su Euleks i Unmik mnogo odgovorniji od predstavnika Prištine, koje čak i razumem zbog čega se koriste opstrukcijama.
 

Ipak, novca ima za navodnu masovnu grobnica Albanaca u Raškoj?
 

- Pa upravo ta činjenica je valjda najbolji dokaz kako Srbija ne pravi razliku prema nacionalnosti žrtava. Započeli smo sa istragom u nekadašnjem kamenolomu i pored toga što nismo imali pouzdanih dokaza da se tamo zaista i nalazi masovna grobnica.
 

Stručnjaci Građevinskog fakulteta su utvrdili da tamo nema ničega. Euleks i dalje tvrdi drugačije.
 

- Uskoro ćemo nastaviti sa proverama te lokacije sve dok nedvosmileno dokažemo da tamo ili ima ili nema tela nastradalih Alabanaca. Samo na taj način možemo da dokažemo kako Srbija nije ta koja koči proces pronalaženja nestalih.
 

 

Još 1.832 nestala


Koliko se ljudi još vode kao nestali na prostoru Kosmeta?


- Na spisku Mešovite komisije je ukupno 1.832 imena, od čega je 532 Srba. Samo da podsetim, kada je Komisija, pre četiri godine osnovana, spisak je sadržao oko 3.300 osoba. Znači, uspešno smo razrešili sudbinu polovine.


Prioriteti Livočko jezero i Košare


Gde ste još tražili da istraže masovne grobnice Srba na Kosovu?


- Nekoliko je takvih lokacija, a prioritet su nam Livočko jezero i Košare. Nema tačnih informacija koliko je na ovom jezeru tela, ali je reč o Srbima koji su ubijani ili kidnapovani od 1999. godine, odnosno dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Istovremeno, na lokaciji Košara je najmanje šest tela vojnika JNA. Međutim i pored toga što je Vojska Srbije dostavila kompletne mape i pružila sve informacije već pet godina se nije mrdnulo sa mrtve tačke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online