Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.08.2010.
20:13 >> 20:21h
Tanjug A

Trivan: Nema trgovine sa EU i Kvintom

Portparol DS Jelena Trivan označila je kao neumesne špekulacije medija da zemlje Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD) nude Srbiji da “omekša” rezoluciju o Kosovu za brže približavanje Evropskoj uniji jer bi to - kako je rekla - značilo trgovinu nacionalnim interesima.

Unutar EU ne postoji saglasije: Jelena Trivan

''Takva pitanja podrazumevaju da je Srbija spremna da trguje sa svojim nacionalnim interesima, što niti je moguće, niti bi iko u vladajućoj koaliciji na to pristao", istakla je Trivan u izjavi Tanjugu.


Podsećajući da je politika „dva koloseka“ za evrointegraciju i pitanje Kosova stav EU, Trivan je istakla „duboko neslaganje“ među članicama Unije po pitanju Kosova, ali i po pitanju srpske rezolucije u UN.

„U samoj EU raspoloženje se kreće od stava da je naša rezolucija previše meka, da je trebalo da bude mnogo oštrija, do toga da je nije trebalo uopšte podnositi. Mi nismo pred Generalnu skupštinu izašli sa zajedničkom rezolucijom sa EU ne zato što sam Beograd nije bio kooperativan i spreman za dogovor, nego što unutar EU nije postojalo saglasje“, navela je Trivan i zaključila:

„Nije potrebno vršiti nikakav pritisak na Beograd, kako se danas u medijima pojavilo, da bude mekši, jer je Beograd od početka ovog procesa, razumejući da su naši prijatelji u EU, naša budućnost u EU, bio spreman na svaku vrstu razgovora i dogovora, i dalje je na to spreman“.

Trivan je kritikovala napade opozicionih stranaka na račun vladine politike prema Kosovu, jer je to - kako je kazala - politika iza koje je u Skupštini stala apsolutna većina, a niko nije ponudio razumnu alternativu.

„Tom prilikom mi nismo čuli, ponajpre od onih koji najviše kritikuju spoljnu politiku Srbije u ovom trenutku, a to je SNS, nijednu razumnu alternativu, nijednu novu ideju... Licemerno je ovo ponašanje pojedinih stranaka iz opozicije, koje su glasale za rezoluciju. Neukusno, licemerno i protivno interesima Srbije“, navela je Trivan.

Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija otvorena za menjanje teksta rezolucije o Kosovu i Metohiji i da je spremna za pronalaženje kompromisnog teksta.


"Srbija je više puta rekla da smo spremni za pronalaženje kompromisnog teksta rezolucije i spremni smo na sve, osim toga da se iz teksta rezolucije vidi da je to stavljanje tačke na pitanje statusa Kosova", rekao je Dačić danas prilikom obilaska Trgovišta.


On je kazao da je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić informisao vladu da su razgovori vođeni pre podnošnjenja rezolucije sa partnertima u EU, SAD, Rusijom i Kinom, ali da očigledno nije moglo da dođe do dogovora oko teksta.


Prema njegovim rečima, za Srbiju je bilo važno da prva podnese predlog, jer se o tom predlogu prvo glasa.


"Naša spremnost na kompromise i dogovore je tu, ali, s druge strane, kompromis znači i pravično rešenje za sve", rekao je on i naznačio da je Srbija otvorena za menjanje teksta, za dogovore i razgovore...


Dačić je istakao i da je jedino na šta Srbija ne može da pristane "to da Srbija sada sama definiše i kaže da je pitanje Kosova rešeno time što je proglašena nezavisnost".


"Za sve ostalo je Srbija spremna, pre svega, za dogovore sa našim partnerima i onima koji podržavaju stavove Srbije, kao i onima koji ne podržavaju stavove Srbije, ali jesu naši partneri, bez obzira na to što nam se stavovi razlikuju vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.

Po njenim rečima, naredni dani su prilika da opozicione stranke izađu pred građane Srbije i kažu šta je bila alternativa, ukoliko su propustili šansu pred Skupštinom.

„Jedina alternativa koju Srbija nije iskoristila, to je odustajanje od državne politike i priznanje Kosova. Ukoliko je to ono što imaju neki opozicioni lideri na umu, onda je red da to pred građane i iznesu“, dodala je Trivan.

Podsećajući da je vladajuća koalicija dobila podršku za politiku očuvanja državnog suvereniteta pravnim i diplomatskim sredstvima, Trivan je primetila da je „spektar pravnih i diplomatskih sredstava koja su nam bila na raspolaganju sav iskorišćen do sada“.

„Jedino što nismo učinili, nismo koristili oružje, kojim su pretili kosovski Albanci i koristili su ga kao argument u ubeđivanju stranih partnera. I, jedino što nismo još učinili, a što je predlagala, na primer, DSS, to je da tužimo neku od zemalja EU. Građanima je potpuno jasno da je to bila ispravna politika, i utoliko bi bilo poražavajuće za Srbiju da smo ušli u takvu vrstu konfrontacije sa bilo kojom članicom EU“, dodala je Trivan.

POVEZANE VESTI

Petak 20.08.2010. 20:18
OPET CE IZDAJNICI PROGLASITI VELIKU POBEDU EVROGEJSKE SRBIJE!!! A ZATIM CE DIKTATOR DA POBEGNE U RUMUNIJU.
Petak 20.08.2010. 23:21
Cudime ovakva izjava ove individue,scime da trguju kada su sve prodali,zuti skotovi gubite se vise na djubrista,zajedno sa pomagacima crvenima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online