Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.08.2010.
12:00 >> 12:17h
M. Ivanović - Vesti A

Albanci pasoše kupuju u kafani

Merošina, gradić smešten na pola puta između Niša i Prokuplja, ranije poznat kao grad višanja, u poslednjih nekoliko meseci je postao poznat kao grad Albanaca! Naime, za samo nekoliko prethodnih meseci, u birački spisak ove opštine upisano je 47 Albanaca, iako oni nikada ranije nisu živeli u ovoj opštini. Prema zvaničnim podacima, Albanci sada žive u merošinskim selima Balajnac, Jugbogdanovac, Baličevac, Brest...

Već u razgovoru sa prvim stanovnikom ovog gradića saznajemo da ovde svi znaju da su dobili nove stanovnike i upućuje nas na ugostiteljski objekat brze hrane u centru Merošine.


- Tamo ti je, prijatelju, glavno mesto gde se sastaju naše "provodadžije" sa Šiptarima. Tu se dogovara cena i uslovi kako da dobiju pasoše - kaže nam jedan stanovnik Merošine.

U bašti ovog lokala zatičemo veći broj meštana koji najpre odmahuju glavom na naše pitanje da li viđaju Albance u njihovom gradu. Kažu, nije to baš za priču. U međuvremenu, nakon što se osvrnuo okolo, jedan od njih pristaje na razgovor i kaže nam da Albanci dolaze već mesecima u Merošinu.


- Znam da su u okolnim selima napravili biznis od toga da na stanovanje prime Albance uglavnom iz Podujeva. Budu ovde nekoliko dana dok prođu provere, a onda se izgube negde. Kako sam čuo, sve je to zbog pasoša. Sa našim pasošem mogu da oputuju na zapad. Zaista ne znam koliko se to tačno naplaćuje, ali čuo sam da se to plaća i po nekoliko hiljada evra - kaže jedan od gostiju ovog ugostiteljskog objekta i pokazuje nam čoveka koji žurno odlazi iz lokala.

Spisak žitelja je jasan dokaz


 

Ubrzo sustižemo sredovečnog čoveka koji se užurbano udaljavao. Kaže nam da je došao iz Podujeva. Na veoma lošem srpskom jeziku nam objašnjava da je poslovno došao u Merošinu.
 

Došao da "kupi šljive": Abdulahi Hajdin

- Nemam pojma o tome da se moji sunarodnici prijavljuju da žive ovde u Merošinu zbog pasoša. Ja sam došao da otkupljujem šljive - kaže on.


Naš razgovor sluša visoki mladić koji dobacuje da je smešno da je naš prethodni sagovornik došao da kupuje šljive.


- Došao je da kupi pasoš, eto zašto je tu. Ogorčen sam. Moji drugovi su ginuli na Kosovu, a ovde ih penzionisani policajci primaju na stan. Velika je ovo sramota za naš grad i državu - kaže ovaj mladić.


Nakon što smo saznali da se naš sagovornik Albanac, zove Abdulahi Hajdin, utvrdili smo da je i upisan u birački spisak opštine Merošina. On sada bar zvanično živi u selu Beličevac u blizini Merošine, u domaćinstvu Gorana Ilića, koji je na stanovanje primio još jednog Albanca iz Podujeva. Tako govore podaci iz Opštinske uprave u Merošini.
 

Albanci upisani na birački spisak: Živorad Stanisavljević, načelnik opštinske uprave

- Mi smo iz policije u Merošini dobili podatke o 47 Albanaca sa Kosova koji su dobili stalno mesto prebivališta na teritoriji naše opštine.

Shodno tome, izvršili smo ažuriranje biračkog spiska na kome smo samo dodali njihova imena - potvrdio je Živorad Stanisavljević, načelnik Opštinske uprave.


U povratku iz Merošine, na putu ka ovoj varošici sreli smo dva automobila s kosovskim registarskim tablicama...

Policija bez objašnjenja

 

U blizini opštine Merošine smeštena je i policijska stanica. Pokušali smo da dođemo do nekog od starešina i upitamo ga koliko je to još Albanaca dobilo stalno mesto prebivališta u ovoj opštini.


Međutim, nakon desetak minuta čekanja, rekli su nam da za sva bliža obaveštenja moramo da se obratimo centrali policije u Nišu.


Jedan od policajaca u prolazu nam kaže da ćemo ovde tek da imamo posla kad se "rasplete klupko".

POVEZANE VESTI

Petak 20.08.2010. 13:35
Gde si Dacicu?Zasto ne hapsis? Zar ti se toliko dopalo u Guci pa ne stizes da radis svoj posao,ministre policije ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online