Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.04.2019.
13:35
Vestionline, Tanjug A

SAD među najvernijim kupcima srpskog naoružanja

Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto, a jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika, dok je najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen izvozu, objavio je RTS.

mod.gov.rs
Nora (Foto: Arhiva)

- Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo mb svih kalibara, rb granata, rb raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu - navodi Života Vučić iz "Prve petoletke - namenska" Trstenik.

Pomoćnik generalnog direktora JP "Jugoimport SDPR" Aleksandar Lijaković napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

- ''Nora'' i ''lazar'' polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem ''nora'' smo prodali u nekoliko zamalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi ''alas'' - ističe Lijaković.

Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci, navodi RTS.

- Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne bezposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo - ukazuje načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Mladen Vuruna.

On je istakao da su prema analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,2 puta. 

- Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vaudhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove - dodaje general-major dr Mladen Vuruna.

Glavne izvozne destinacije prošle godine bile su Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Saudijska Arabija i Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije.

Najnovija tehnološka dostignuća biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" krajem juna u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online