Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.03.2019.
22:35
B92.net, Vestionline A

Fabrici: Srbija je na pravom koloseku

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je ekonomija izuzetno važna u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji i primetio da je Srbija tu ostvarila napredak

youtube.com/N1
Sem Fabrici

Dodao je da je njegova procena statusa pregovora sa EU trenutno da je Srbija na "pravom koloseku".

Na panelu "EU - gde smo danas" na Kopaonik biznis forumu, on je, međutim, rekao da je u oblasti vladavine prava ostvaren ograničen napredak. 

Fabrici je kazao da je EU prošle godine iskazala posvećenost proširenju na Zapadni Balkan, podsetio je i na važnost dijaloga Beograda s Prištinom, ali i istakao da je ekonomija izuzetno važna. 

- Važan je ekonomski razvoj i rast u Srbije u kontekstu pristupa EU. Makroekonomska konsolidacija je ostvarena. Brojke su dobre, deficit pada, zaposlenost raste, ima još puno reformi, u drzavnoj upravi, u oblasti borbi protiv korupcije, sve ono što je važno za poslovno okruženje i da se privreda postavi na održive temelje - rekao je Fabrici. 

On je istakao da privreda mora dalje da raste. 

- Kada pogledate širu sliku, ekonomski rast je generalno bio relatvino stabilan, ubrzava se, ali da bi sustigli EU potrebno je da privreda raste još brže i da radi još bolje - poručio je Fabrici. 

Kada je reč o vladavini prava, tu je, međutim, ostvaren ograničen napredak, rekao je Fabrici i dodao da se tu treba fokusirati na reforme u oblasti pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ljudskim pravima i slobodi medija. 

- Reforme u ekonomskoj oblasti su naprednije u nekoj meri, poglavlja 23 i 24 su otvorena i moja procena je realistiscna, nije preterano pesimistična, ni optimistična, to je čist realizam, postavlja se pitanje brzine procesa - rekao je Fabrici i istakao da brzina zavisi i od uticaja reformi na terenu. 

Ukazao je da je reforma u oblasti vladavine prava najteža, jer, kako kaže, ima osetljivih pitanja i iziskuje temeljne promene. 

- Oblast nezavisnog sudstva nije nešto što se može promeniti običnim zakonima, morate da menjate i ustavne zakone. Kod pravosuđa su nužne reforme koje će biti dobro osmišljenje da bi imale rezultate - rekao je Fabrici i napomenuo i da u nekim oblastima nedostaju zakoni. 

Odgovarajući na pitanje iz publike na Kopaonik biznis forumu, on je rekao i da bi voleo da EU podnese izveštaj da je ostvaren napredak i da želi pozitivne priče, a da je za to potrebno da Srbija ispuni obaveze na koje se obavezala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online