Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2019.
00:41
sputniknews.com, Vestionline A

Haradinaju odzvonilo: Amerika želi s Tačijem da reši kosovski čvor

Amerika testira poslušnost Prištine i preti sankcijama ukoliko ona izostane, ali iz pozicije da Amerikanci žele pošto-poto da ponovo dođe do dijaloga, kako bi realizovali političke ciljeve koji su izneti u pismu američkog predsednika, ocena je analitičara.

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

"Haradinaj nije najbolje razumeo Trampovo pismo"

Trampovo pismo kosovskoj vladi, u kome ih je pozvao na ukidanje taksi Srbiji u cilju jačanja dijaloga, premijer takozvane vlade Kosova Ramuš Haradinaj očito nije razumeo baš najbolje. Potvrda tome je odbijenica za američku vizu, što znači da neće moći da učestvuje u radu Konferencije o Balkanu, koja treba da bude održana početkom februara, a na koju je inače pozvan još ranije.

Može li se ovaj potez Amerike tumačiti kao neka vrsta "sankcija Prištini"? Da li Kosovo ovo treba da shvati ozbiljno, ili je odbijanje vize Haradinaju samo posledica tehničkih okolnosti, s obzirom da je američka vlada u blokadi?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da sasvim sigurno odbijanje vize Haradinaju nema veze sa činjenicom da je vlada SAD u blokadi, već da se najnovija reakcija Vašingtona može tumačiti kao odlučnost američke administracije da se u praksi primeni pismo koje je Donald Tramp poslao Prištini 14. decembra prošle godine. 

- Sve što je u tom pismu rečeno treba tretirati krajnje ozbiljno - da ova američka administracija koja je u poslednjoj godini mandata ima nameru i cilj da reši kosovsko pitanje, onako kako je to Tramp i napisao u pismu i da to uknjiži kao svoj spoljnopolitički uspeh u predizbornoj godini. Rekao bih da je ovo sad testiranje poslušnosti i pretnja sankcijama ukoliko te poslušnosti nema - objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, stvar je ozbiljna, a iza ovog demarša, kako ga je nazvao, Haradinaju očigledno bez pogovora stoji aktuelna američka administracija. Milivojević podseća i da je Tramp u pismu jasno dao do znanja da Amerika podržava dijalog koji je vođen u formatu Vučić-Tači.

- Odnosno, da podržava Tačija. On je inače i do sada bio rezervisaniji prema nekim odlukama koje je donosila vlada Kosova i prema nastupima Haradinaja, Ljimaja i Veseljija, a ova mera nedavanja vize Haradinaju je savim sigurno potvrda američkog stava da Amerika stoji iza Tačija - dodaje on.

Osim toga, ističe Milivojević, ovaj demarš Prištini je ujedno i potvrda onoga što se nalazi u Trampovom pismu, a to je da Amerikanci na ovo gledaju kao na svoju stvar i da njih ni na koji način ne obavezuju razgovori koji su vođeni na nivou Evropske unije. Suština je u tome da Priština treba da ima u vidu samo ono šta SAD traže.

- Ovo bi mogao da bude i znak diferencijacije kada je reč o kosovskom rukovodstvu, posebno sada kada je Sud za zločine OVK pokrenuo proces i kada su njime obuhvaćeni i neki iz tog političkog vrha. To može da znači da Amerikanci planiraju da sa Tačijem razreše kosovski čvor - uveren je Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online