Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2018.
09:54
Vestionline, Tanjug A

"Nema albanskog političara na KiM bez ratne prošlosti"

"U Prištini je neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK", kaže potpredsednik SL Igor Simić.

pixabay.com
 

Ćutanje međunarodne zajednice i blagi podstrek koji daje aktivnostima Prištine, poput formiranja takozvane vojske Kosova, doprinelo je tome da celokupni timovi Prištine koji odlaze na pregovore u Brisel imaju ratnu prošlost, istakao je on.

- To je namera da se s jedne strane opere prošlost tih ljudi, a da se oni predstave nekakvim političarima i mirotvorcima koji treba sada da postignu mir - rekao je Simić u direktnom uključenju u jutarnji program TV Pink. 

Upitan o odluci da novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom bude potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj, Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK. 

Srbi na KiM su, navodi, zabrinuti, jer kad Priština povlači niz jednostranih poteza kojima aposlutno otežava život Srbima na KiM i pokazuje im pravu nameru albanskih vlasti da u pokrajini Srba bude svakim danom manje, onda se postavlja pitanje kako je moguće da ambasadori pozdravljaju takve odluke.

- Šta je onda politka EU i medjunarodne zajednice, da se dodje do kompromisnog rešnja ili ne daj bože sukoba koji će ugroziti mir na Zapadnom Balkanu - kaže Simić. 

Upitan da li može da dodje do kompromisa kada je na čelu tima Prištine Fatmir Ljimaj, Simić je rekao da je juče video predlog koji je u Prištini kosovski premijer Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, ali i specijalnoj predstavnici EU Nataliji Apsotolovoj. 

- Verujete, ne da je to lista želja kosovskih Albanaca, to je lista želja kojima se želi aposlutno poniziti srpski narod i država Srbija, ali i porobiti srpsko stanovništvo na ovim prostorima - navodi Simić. 

Kaže da se u ogromnom delu tog predloga nudi čak i manje nego što Srbi danas imaju, a što se ne može nazvati životom dostojnim čoveka u 21. veku.

- Ono što oni nude kao kompromisno rešenje ne da nije kompromisno rešenje, već je apsolutno dokument kojim se treba obesmisliti dijalog i Srbi dovesti u takvu poziciju da moraju to odbiti. Bojim se da bi medjunarodna zajednica jedva to čekala kako bi poakzala kako opet eto Srbi kao loši momci odbijaju da budu konstruktivni u nekom procesu - rekao je Simić. 

Kako je naveo, činjenica je da Priština već šest godina pokazuje kako joj do kompromisa nije stalo.

- U takvim okolnostima divim se Vucičhu i našem pregovaračom timu na čelu sa Markom Djurićem, koji pokušava da u nenormalnim okolnostima sačuva prisebnost i ovaj narod ovde, a ipak dodje do nekog rešenja koje će uvažiti legitimne interese i Srba i Albanca - rekao je Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online